Bedrijventerrein H2O kiest voor duurzame wegen van ‘gras’

Bedrijvenpark H2O kiest voor de aanleg van de wegen op het terrein voor Grasfalt®; een bestrating waarbij bij de toepassing van een ton Grasfalt 3,56 kg minder CO2 vrijkomt. Op vrijdag 30 oktober is 800 ton Grasfalt® aangebracht, goed voor 10.500m² weg.

Natuurlijke grondstof
Grasfalt® is net zo sterk als ‘gewoon’ asfalt, maar de productie is een stuk milieuvriendelijker. Asfalt is samengesteld uit steen, grind, zand en bitumen. Bitumen wordt uit aardolie, een fossiele grondstof, gemaakt. In Grasfalt® is deze bitumen vervangen door lignine. Dit is een natuurlijke grondstof. Dit type asfalt wordt door te toevoeging van lijnzaadolie, Lynpave® bovendien op een veel lagere temperatuur geproduceerd. Ook dat scheelt CO2.

Olifantsgras
Lignine komt van nature in alle bomen en planten voor. Voor de ontwikkeling van Grasfalt is gekozen om dit te winnen uit olifantsgras. Olifantsgras groeit namelijk snel en kan ook op alle grondsoorten verbouwd worden. Het neemt daarnaast maar liefst zes keer meer CO2 op dan bomen.’We vinden het als bedrijventerrein belangrijk om te werken aan minder CO2 uitstoot. Met Grasfalt® maken we dat tastbaar. We zetten hiermee een flinke stap naar een duurzaam bedrijventerrein,’ aldus Piet Tulner, directeur van H2O.

Duurzame openbare ruimte in Hattem

Foto: NTP.nl

‘Als gemeente ondersteunen we dit initiatief uiteraard. We vinden het belangrijk om de openbare ruimte zo duurzaam mogelijk in te richten. De keuze voor Grasfalt® op bedrijventerrein H2O draagt daar goed aan bij,’ vertelt wethouder Auke Schipper van gemeente Hattem.

Op het bedrijventerrein wordt 800 ton Grasfalt® toegepast. Voor deze hoeveelheid Grasfalt heeft het olifantsgras dat gebruikt is tijdens het groeien 131 ton CO2 opgenomen. Voor de productie van het asfalt voor het bedrijventerrein (van grondstofwinning tot en met productie) is er in totaal 45,24 ton CO2 uitgestoten. Bedrijventerrein H2O heeft dus meer CO2 opgenomen uit de atmosfeer dan dat er uitgestoten is voor de productie van het asfalt.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in