Rommelmarkt: ‘Heb je al niet zoiets?’

De zon was nog amper op toen op 31 augustus de eerste auto’s de parkeerplaatsen opreden. Terwijl de kraampjeshouders nog aan het opzetten zijn, lopen de verzamelaars de markt op. Met hun rolkoffers gaan ze elk kraampje langs om te kijken of ze kostbaar antiek kunnen vinden. Zij hebben hier meestal meer verstand van dan de mensen die deze spullen verkopen, waardoor ze vaak voor een redelijke prijs iets kunnen scoren. Rond acht uur werd de markt voller met mensen die niet per se diezelfde liefde voor antiek delen, maar dit vooral een leuk uitje vinden.  

Op de rommelmarkt is van alles te vinden voor prijzen die je anders nergens tegen zou komen. ‘IS DIT MAAR DRIE EURO?’ roept iemand na het zien van schoenen die normaal honderd euro kosten. Er zijn dan natuurlijk ook de professionele afdingers die, zelfs als een prijs tegenvalt, toch proberen om er nog een euro of twee van af te trekken. Deze afdingers sporen vervolgens andere mensen op om hetzelfde te doen. ‘Ze vragen er twee euro voor, maar ik zou vragen of je het voor een euro mag meenemen!’ zegt een moeder tegen haar volwassen dochter die de twee euro allang betaald had. 

Echt nodig???
De lage prijzen zorgen er wel voor dat mensen sneller aankopen doen die ze anders nooit gedaan zouden hebben. De Hattemse rommelmarkt is dan ook de perfecte plek om je vrienden en familie te leren kennen: kunnen ze zichzelf in bedwang houden? Zinnen als ‘heb je niet zoiets al thuis liggen?’ of ‘heb je dit écht nodig?’ hoorde je de hele dag. Zo liepen er twee vriendinnen langs een kraam waarvan de een aandachtig zat te kijken naar wijnglazen, waarop de ander meteen riep ‘het moet je huis ook nog uit hè’. 

Trotse kopers
De sfeer was uitermate goed. Het geluid van gelach en muziek vulde de straten van Hattem. Als mensen elkaar tegen kwamen lieten ze met volle trots hun aankopen zien. Als echte Nederlanders werd er dan ook gelijk verteld voor hoeveel ze het hadden gekocht. Naast mensen uit de omgeving waren er ook opvallend veel Duitsers te vinden. De taalbarrière was echter geen enkel probleem. Iedereen kwam er al snel uit met ‘danke schön!’ en ‘das ist zwei euro, ja!’

Aan het einde van de middag vervaagde het grote enthousiasme die eerder op de dag overal te vinden was. Mensen liepen sneller langs alle kraampjes terwijl de kraamhouders eigenlijk nog net die laatste spullen wilden verkopen. Dit is het perfecte moment voor de laatkomers. In tegenstelling tot de verzamelaars komen de laatkomers meestal pas rond het einde van de markt om de spullen te kopen die de kraampjeshouders als laatste poging in de korting hebben gegooid. 

Iets voor vier begonnen de kraamhouders met het opruimen van de spullen die de laatkomers toch hebben laten liggen en daarmee stroomde de markt en de parkeerplaatsen weer leeg. 

De rommelmarkt die jaarlijks aan het einde van de zomer in Hattem wordt gehouden is een prachtige traditie waar elk jaar mensen van heinde en verre op af komen. Dit is ook een plek om nieuwe mensen te spreken, zo hoorden we van de kraamhouders. De hoop is natuurlijk dat iedereen iets heeft kunnen vinden waar men daadwerkelijk iets aan heeft. En anders? Geen probleem. Het kan gewoon weer op de volgende rommelmarkt verkocht worden.  

HattemNieuws
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in