Open dag Hattemerpoort

Op zaterdag 9 juni kunnen bezoekers een kijkje nemen in de Hattemerpoort. Van 10.00 tot 15.00 uur vertellen gidsen op diverse plekken wat er wordt gedaan om de ecologische verbindingszone tussen de Veluwe en de IJssel te versterken.

Ook de familie van den Esker en de familie Doppenberg ontvangen bezoekers. Zij vertellen onder meer hoe de natuur een plek krijgt binnen hun bedrijfsvoering.

Programma
1. Een kop koffie en een bezoek aan de streekwinkel
Locatie: Vrieze’s Erfgoed, Groteweg 54, Wapenveld
Tijden: doorlopend. Bij Vrieze’s Ergoed drinken bezoekers gratis een kop koffie of thee en draait een presentatie over de Hattemerpoort.

2. Weidevogels in de uiterwaarden
Locatie: Fiets- en voetveer Hattem/Zwolle.
Tijden: doorlopend. Ecoloog Cor Heidenrijk weet alles van weidevogels en vertelt er graag over. Welke vogels kun je allemaal zien in de uiterwaarden en hoe worden deze beschermd tegen vossen?

3. Landbouwgrond wordt natuur – 1
Locatie: Beltweg 3, Wapenveld
Start rondleidingen: 10.00, 12.00 en 14.00 uur.
Duur: ca. 1 uur. Bij Hendrik en Ina van den Esker ging vorig jaar de schop in de grond voor de aanleg van nieuwe natuur. Zij leiden je graag rond en laten je onder andere genieten van de kikkers, zwaluwen en de Maine-Anjou koeien die nu met hun kalfjes in de mooie natuur lopen.

4. Landbouwgrond wordt natuur – 2
Locatie: Het Oever 2, Wapenveld
Start rondleidingen: 10.30, 11.30 en 13.30 uur
Duur: ca. 30 minuten Bertus en Jeanet Doppenberg laten een deel van hun landbouwgrond omvormen tot natuur en Waarom doen zij dat? En hoe past de nieuwe boerencamping daarin? Je krijgt een rondleiding van een half uur en kunt een kijkje nemen in de opfokstal voor jongvee.

5. Edelherten op pad
Locatie: Parkeerplaats Hattemse Golf & Countryclub, Veenwal 11, Hattem. Start rondleidingen: 10.30, 11.30, 12.30 en 13.30 uur. Duur: ca. 30 minuten.
Martijn Goedvolk, projectleider Gebiedsontwikkeling van de Provincie Gelderland laat je zien hoe de ecologische poort is ingericht en hoe het functioneert.

6. Recreëren in de Hattemerpoort
Locatie: Recreatieterrein Ennerveld, Molenweg, Wapenveld. Start rondleidingen: 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur. Duur: ca. 30 minuten.
Bij recreatieterrein Ennerveld vertelt architect/stedenbouwkundige Magnus Weightman je alles over de plannen voor deze plek. Het masterplan voor het nieuwe kleinschalige recreatiepark is klaar. Hoe kan het eruit gaan zien en hoe past het in de natuur?

Wat is de Hattemerpoort?
De Hattemerpoort is een groene verbindingszone tussen de Veluwe en de IJssel van bijna 2400 hectare. Het gebied is belangrijk voor veel planten en dieren. Het gebied wordt versterkt door obstakels weg te nemen, zodat dieren gemakkelijk van de Veluwe naar de IJssel kunnen trekken en omgekeerd. Ook wordt het aantrekkelijker met de aanleg van nieuwe natuur, die als voedingsbodem dient voor verschillende (nieuwe) planten- en diersoorten. Andere belangrijke doelen om het gebied te versterken zijn de herontwikkeling / kwaliteitsverbetering van recreatieterreinen en het uitbreiden en verbeteren van recreatieroutes. .

Meer informatie op www.hattemerpoort.nl