Halve marathon van Zwolle met wereldtoppers

De organisatie van de Zwolse Halve Marathon, die zaterdag 9 juni voor de achttiende keer op het programma staat, is er weer in geslaagd om een aantal absolute wereldtoppers vast te leggen. Niemand minder dan Rose Chelimo (Bahrein) en Fancy Chemutai (Kenia) gaan met een aantal andere sterke dames uitvechten wie de winst in de Overijsselse hoofdstad naar zich toe mag trekken.

De voormalige Keniaanse Rose Chelimo, nu uitkomend voor Bahrein, werd in 2017 in Londen Wereldkampioen op de marathon. Fancy Chemutai miste in februari van dit jaar het wereldrecord op de halve marathon op slechts twee luttele seconden. Zij klokte in de RAK halve marathon in de Verenigde Arabische Emiraten een formidabele tijd van 1 uur, 4 minuten en 52 seconden.

Chelimo en Chemutai, die terugkomen van een blessure, krijgen te maken met een aantal sterke Ethiopische dames, zoals Zinash Mekkonen, Bekelech Gudeta, Tsehay Adhana. Zij hebben alle drie al een tijd van onder de zeventig minuten gelopen. Ook van Gete Guta Galato (Ethiopië) en de buiten Kenia debuterende Lydia Nyansikera wordt een goede prestatie verwacht.

Hellen Berger-De Vries gaat opnieuw proberen om als snelste Zwolse te finishen. Ook Jacqueline Rustidge is weer van de partij. Rustidge heeft er tevens voor gezorgd dat de Nederlandse Politie Sportbond met veertien bedrijventeams aan de start verschijnt.

Bij de mannen verdedigt de Keniaan Richard Mengich zijn titel. Mengich, winnaar van de laatste drie edities in Zwolle, krijgt geduchte tegenstand van onder meer zijn landgenoot Peter Kwemoi -vorig jaar tweede in Zwolle- en nieuwe Keniaanse talenten als Benard Kipkemoi, Isaac Too, Benard Kipkorir en Gilbert Bii.

Vanuit België komen Mats Lunders en Koen Naert naar Zwolle. Lunders komt terug van een langdurige blessure, Naert werd vorig jaar verdienstelijk elfde in de vermaarde marathon van New York waar hij een tijd van 2:13:21 klokte. Vanuit Marokko komt Yakoub Labquira over naar Zwolle.

Gert Jan Wassink, Paul Zwama en Olfert Molenhuis gaan strijden om de titel beste Nederlander. Jan Schra, Erik Driesen en Bas Hollegien geven vanuit de regio acte de préseance. Schra was vorig jaar de beste Zwollenaar.

Met namen als Stefan van den Broek, de Belgische tweeling Peter en Christophe de Ketelaere, Jan Venhuizen en Erik Negerman is ook de klasse mannen 40-plus goed vertegenwoordigd. In deze klasse starten ook Erben Wennemars en schrijver/columnist Abdelkader Benali. Benali is erop gebrand om de baas over Wennemars te blijven nadat hij vorig jaar de strijd voortijdig moest staken.

Op de Wavin 4 Engelse Mijlen maakt Dolf Jansen onder nummer 5000 zijn opwachting. Het is voor de gedreven cabaretier sinds lange tijd dat hij weer deelneemt aan een wedstrijd. De start van de 4 Engelse mijlen is om 19.15 uur.

Bij de halve marathon starten de wedstrijddames om 20.07.14 uur, de mannen starten 7 minuten en 46 seconden later om exact 20.15 uur. Dit is het verschil tussen de parcoursrecords bij de vrouwen en de mannen. In totaal staan er zo’n 8.500 atleten aan het vertrek.