Het verhaal achter de foto – Albert Bisschop en Voor Mekaar

Heb jij dat soms ook, dat je een foto ziet en denkt: wat is het verhaal achter de foto? Nadat er een foto over de vrijwilligersavond van Stichting Welzijn Hattem en de gemeente in de Hattemer had gestaan (daarover later meer), ging RTV Hattem op bezoek bij één van de aanwezige vrijwilligers. Albert Bisschop is vrijwilliger bij Voor Mekaar.

Op de foto krijg je van Margriet Brouwer eten tijdens de avond voor de vrijwilligers op 6 februari in de Marke. Waarom was jíj́ daar?
We waren uitgenodigd om als vrijwilliger deze gezellige avond mee te maken en ik vond het wel leuk om andere vrijwilligers te leren kennen. De vrijwilligers van Voor Mekaar, waar ik coördinator ben, zijn hele lieve aardige mensen. Daarnaast wil ook nieuwe mensen leren kennen.
Is dat gelukt?
‘Niet echt. Misschien waren er teveel mensen, tweehonderd!, maar misschien was het ook toevallig dat ik aan een tafel kwam te zitten met bekenden. Heel verrassend. Zo van ‘he, ben jij er ook?’. Ik ontdekte dat mijn tafelgenoten óók vrijwilligerswerk deden. Zo wist ik van iemand hier verderop uit de straat niet, dat hij elk jaar meehelpt met wilgen knotten.’

Waarom doe jij vrijwilligerswerk?
‘Omzien naar anderen, daar ben ik mee opgevoed. Anderen helpen. Alles wordt door iedereen belangeloos gedaan.
Ik zeg altijd, het is vrijwillig verplicht.’
Waarmee je zegt ‘niet vrijblijvend’?
‘Klopt. Je hebt ergens Ja tegen gezegd. Toen ik in 2012 gevraagd werd, hoefde ik niet lang na te denken. Je moet me niet voor timmerwerk of zo vragen, maar de aanvragen coördineren, dat leek me wel wat. Ongeveer tien weken per jaar krijg ik de telefoontjes en kijk ik of er mensen beschikbaar zijn. Veel van onze vrijwilligers zijn gepensioneerd en zodra het mooier weer wordt, gaan ze erop uit. Dat betekent dat er dan ook minder vrijwilligers zijn. Het is dan moeilijker om iemand te vinden.’

Van en Voor Hattemers
‘Veel mensen wonen alleen. De kinderen wonen ergens anders in Nederland of hebben doordeweeks geen tijd omdat ze allebei een baan hebben. Het is mooi, dat er dan anderen zijn die kunnen helpen.
Voor Mekaar wordt gebeld voor vervoer, maar ook voor hulp bij boodschappen doen, wandelen, voorlezen en begeleiden naar het zwembad. Vervoer komt het meeste voor. Vaak is de partner overleden en/of is de auto weggedaan omdat het niet meer ging. Vroeger reed de bus door Hattem, maar nu moet je naar de Apeldoornseweg of Geldersedijk om de bus te nemen. Voor veel ouderen is dat niet te doen.’

‘Wij zijn echt een vrijwilligersorganisatie Van Hattemers Voor Hattemers. We horen niet bij een kerk of een politieke partij, wij zijn er voor iedereen voor vragen waar een mens mee kan zitten.
We doen alles onbetaald. Het enige wat betaald moet worden zijn de ritten die gemaakt worden door onze chauffeurs. Zij rijden mensen naar de huisarts of het ziekenhuis bijvoorbeeld en krijgen benzinekosten vergoed. ‘

Hoe vaak zien de vrijwilligers elkaar?
Aan het eind van het jaar hebben we altijd een gezellig etentje. Maar we combineren ook leuke dingen met informatie. Kortgeleden hebben we samen de film van Teun Toebes bekeken, Human Forever. Hij heeft als student een tijd in een verzorgingshuis gewoond samen met mensen met dementie. In de film vertelt hij daarover. In april is er een terugkomdag en dan praten we daarover door. De hulpvraag van mensen met dementie of van hun partners komt steeds vaker voor. Het is fijn dat we er meer over horen.
De coördinatoren zien elkaar acht keer per jaar. En tussendoor spreken we elkaar natuurlijk ook nog.’

Hoe lang blijf je nog vrijwilliger?
‘Geen idee. Het bestuur heeft termijnen, maar een vrijwilliger heeft geen einddatum. Zolang ik nog dienstbaar kan zijn…’

Over Voor Mekaar
Voor Mekaar is een vrijwillige hulpdienst voor alle inwoners van Hattem. Zij biedt belangeloos hulp in de thuissituatie van mensen die ondersteuning nodig hebben.
Meer informatie: www.VoorMekaarHattem.nl

foto: de Hattemer

Over de foto
Op de avond in de Marke, d.d. 6 februari, was er onder andere een oer-Hollands buffet. Volgens een van de aanwezigen was dit  uitstekend: ‘Het is niet alleen goed gevuld, maar vult ook goed’. Wethouder Margriet Brouwer bediende Albert Bisschop.

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in