Nieuwe tradities introduceren

Vind je het lastig om het nieuwe jaar vol vertrouwen in te gaan? Een beetje humor kan je dan helpen. Pak bijvoorbeeld de Deense oud en nieuwtraditie over en spring lachend het nieuwejaar in. Gooi borden stuk bij de buren voor geluk of vergeef je vrienden alle zonden door 108 keer de bel te luiden.

Was je gewend om met vrienden het oude jaar uit te luiden en het nieuwe feestelijk te beginnen? Dan is dat dit jaar even wat anders. Geen feesten, geen vuurwerk om samen af te steken. Zelfs geen hand en zoenen om elkaar alle geluk te wensen. Wat wel vraag je je misschien af. Gelukkig zijn er nog genoeg (buitenlandse) tradities die coronaproof zijn en nog eens heel leuk. De leukste voor jou op een rijtje.

Spring lachend 2021 in
Niets is beter dan een traditie die te belachelijk voor woorden is. En dat is de Deense traditie natuurlijk wel een beetje. De Denen klimmen namelijk net voor de klok twaalf slaat op een stoel om er dan klokslag 12 af te springen. Als dat niet hilarisch is… De achterliggende gedachte is dat ze vol vertrouwen het nieuwe jaar in springen. Het mooie is dat je het overal kunt doen en ook nog eens heel coronaproof. Dat wordt dus skypen met elkaar en springen maar.

Denk je dat het voor sommigen beter is om de stoel maar even over te slaan? Dan is gewoon in d lucht springen natuurlijk ook een optie. Dat scheelt misschien weer een ritje naar het ziekenhuis.

De kleur van je boxer spreekt boekdelen
Ook een hele grappige traditie is de Mexicaanse. Misschien niet eentje om te delen hoewel dat wel genoeg stof tot verhalen zal geven. De Mexicanen geloven namelijk dat de kleur van het ondergoed dat je tijdens de jaarwisseling draagt, bepaalde wensen uit laat komen. Ben je op zoek naar een nieuwe relatie, dan draag je rood. Rood staat daarbij voor de nieuwe vlam in je leven. Ga je liever voor financiële zekerheid, dan wordt het geel. En wil je na een jaar vol corona alleen nog maar gezondheid, dan is wit ondergoed voor jou de kleur. Of je ook kunt combineren is niet duidelijk.

Cadeautjes vol wensen
Gun jij het je vrienden dat hun wensen uitkomen, geef ze dan en zogenaamd “wenscadeau”. Bij deze traditie geef je elkaar rond oud en nieuw een cadeau om de wens van de ander al een beetje in gang te zetten en zo misschien uit te laten komen. Wens je iemand mooie reizen of vakanties toe? Geef dan een reistas, toilettas of rugzak cadeau. Hoop je dat je lief je passie voor de motor overneemt dan is een helm een duidelijke hint. Voor je kroost staan schooltassen en Eastpak rugzakken voor mooie cijfers of geslaagde examens. Met een zakelijke Burkely tas uit je je wensen voor succes in het werk of een nieuwe baan. Geef je je vriendin of moeder een Ted Baker tas uit je je wens voor een mooie zomer met leuke uitjes voor haar.

Grieks of Deens borden gooien
Je kent vast het borden gooien van de Grieken dat geluk brengt. Maar wist je dat ook de Denen graag met servies gooien? Denen doen het alleen op 31 december en voor of tegen het huis van de buren om ze geluk te wensen. Met andere woorden hoe meer scherven op de mat vindt, hoe meer geluk je toegewenst wordt. Een leuke traditie maar we raden je wel aan daarbij even een briefje met uitleg bij de buren in de bus te doen. Gewoon voor de zekerheid…

En je zonden zijn vergeven
Heb je afgelopen jaar je misschien schuldig gemaakt aan een van de 108 Japanse zonden? Dan is er goed nieuws voor je. In Japan hebben ze niet alleen 108 zonden maar op oudejaarsavond luiden ze in de boeddhistische tempels rond middernacht ook 108 keer de bel. En dat staat dus voor één keer voor elke zonde. De japanners geloven er namelijk in dat na 108 keer de bel gehoord te hebben, hun zonden vergeven zijn en ze met een schone lei het nieuwe jaar mogen beginnen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in