“De Slag om Europa”, lezing van Rob de Wijk in Hattem

Rob de Wijk houdt in mfc De Marke een lezing waarin hij de actuele geopolitieke positie van Europa belicht. De lezing is georganiseerd door de activiteitencommissie van Vrijzinnig Hattem

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen en verbonden aan The Hague Centre for Strategic Studies en spreekt op dinsdag 9 november over “De Slag om Europa”. Ooit deelde Europa de lakens uit in de wereld, maar op dit moment wordt het continent van alle kanten belaagd, ook van binnenuit.

“De Chinese president Xi Jinping ziet het continent als een wingewest. Hij is al jaren bezig invloed op de Westelijke Balkan te kopen en probeert de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd en president Poetin voert geheime operaties uit om de NAVO te ontwrichten. President Trump maakte het de Russen en Chinezen intussen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en zelf ook de aanval op Europa te openen. Premier Johnson dacht buiten de Europese Unie beter af te zijn en de Hongaarse en Poolse leiders ondermijnen de democratische rechtsstaat. Allemaal menen ze dat een sterke Europese Unie hun ambities in de weg staat”, aldus Rob van Wijk.

Politieke leiders worstelen met een antwoord. De coronacrisis heeft de uitdaging nog verder vergroot. Kunnen we deze slag om Europa winnen? Kan Biden de schade die Trump aanrichtte repareren? Wordt Nederland vermalen tussen Duitsland en Frankrijk? Blijft de EU een speler in de wereld of wordt het continent de speeltuin van de wereldmachten? De dreiging is groot, maar in het optimistische boek ‘De slag om Europa’ laat Rob de Wijk zien hoe velen hun tanden op Europa stuk bijten.

Aanmelden en toegang
De toegang voor de lezing op dinsdag 9 november is EUR 7,50. Aanmelden vooraf is verplicht via secretariaat@vrijzinnigen-hattem.nl. Bij de toegang tot de zaal is er een coronacheck. De lezing begint om 20.00 uur. Het boek is op de avond van de lezing verkrijgbaar voor EUR 23,99.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in