Snelheid op Veluwse snelwegen dinsdag omlaag

Op een aantal Veluwse snelwegen brengt Rijkswaterstaat de maximumsnelheid dinsdag 1 okrober definitief omlaag van 130 naar 120 kilometer per uur. De lagere snelheid moet de uitstoot van schadelijk stikstof in het gebied beperken.

De nieuwe maximumsnelheid gaat gelden op de A1 tussen aansluiting Barneveld en knooppunt Beekbergen, A28 tussen Strand Nulde en Hattemerbroek en de A50 tussen knooppunt Beekbergen en Epe. Bij elkaar opgeteld gaat het om zo’n 100 kilometer snelweg.

Borden onthuld
Bijna driehonderd borden langs de weg moeten dinsdag zijn vervangen, inclusief de hectometerborden op de vangrail. Alle werkzaamheden vinden in de nacht en de avond plaats, dus verkeershinder zal er daardoor niet zijn voor weggebruikers. Veel borden zijn inmiddels al vervangen en worden vannacht ‘onthuld’.

Doorstroming
Wat de gevolgen van het langzamer rijden voor de drukte in de spits zijn, kan Jasper Konijnenbelt van Rijkswaterstaat nog niet zeggen. ‘Dat ligt ook aan de drukte. Significante verschillen zullen er niet zijn denk ik, maar de praktijk moet het uitwijzen.’ Of de eerdere verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur gezorgd heeft voor een betere doorstroming, is ook nog niet duidelijk, zegt hij. ‘Een sluitend rapport daarover is er nog niet.’

Stikstof
De verlaging van de maximumsnelheid is een gevolg van de stikstofuitspraak in mei. De Raad van State oordeelde toen dat het Nederlandse beleid rond stikstof niet deugt.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in