Vraag vóór 1 september 2022 huur- of zorgtoeslag over 2021 aan

Inwoners kunnen tot en met 1 september 2022 huur- en/of zorgtoeslag over 2021 aanvragen. Zij kunnen zelf nagaan of zij in aanmerking komen voor een toeslag op toeslagen.nl/aanvraag2021. Aanvragen kan direct bij ‘Mijn toeslagen’ bij de Belastingdienst.

Nu wel recht op toeslag?
Ongeveer 1 op de 10 Nederlandse huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, hebben hun toeslag uit 2021 nog niet aangevraagd. Vaak komen mensen in aanmerking voor een toeslag, omdat er iets veranderde in hun situatie. Ze zijn in 2021 bijvoorbeeld minder gaan werken, gescheiden of met pensioen gegaan. Veranderde jouw inkomen vorig jaar? Ben je uit huis gegaan of 18 geworden? Controleer dan of je recht hebt op toeslagen.

Margriet Brouwer, wethouder voor Werk & Inkomen, roept inwoners van Hattem op om na te gaan of zij in aanmerking komen voor een toeslag: ‘Door allerlei omstandigheden kan je recht hebben op een bijdrage in de kosten voor zorg of huur. We zien dat relatief veel mensen geen aanvraag doen, terwijl ze wel recht hebben op een toeslag. Kijk dus even of je in aanmerking komt, ook als je het niet verwacht. Bijna iedereen heeft momenteel te maken met hogere kosten, bijvoorbeeld door het stijgen van de energieprijzen. Dan kan een bijdrage in de huur- en/of zorgkosten echt een verschil maken.’

Wijzigingen
Huur- en zorgtoeslag zijn een bijdrage van de overheid in de huur- en zorgkosten. Er kunnen veel redenen zijn waarom je over 2021 recht hebt op toeslagen, terwijl je dat eerder niet had.

Bijvoorbeeld:
Omdat je 18 bent geworden en niet weet dat je zorgtoeslag kan aanvragen.
Omdat je op jezelf bent gaan wonen.
Omdat je bent gescheiden of uit elkaar ging en nu in een huurhuis woont.
Omdat je voor het eerst AOW ontving en je inkomen hierdoor veranderde.
Omdat je partner overleed.
Zelfstandig ondernemers in coronatijd
Had je als zelfstandig ondernemer in 2021 minder inkomen, bijvoorbeeld door corona? Dan heb je mogelijk ook recht op huur- of zorgtoeslag. Want de overheid gaat bij recht op toeslagen uit van je toetsingsinkomen. Dit is het inkomen na aftrek van ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Daardoor is je inkomen voor de berekening van huur- en zorgtoeslag lager dan veel zelfstandigen denken. Kijk op toeslagen.nl/aanvraag2021 voor meer informatie.

Hulp
Twijfel je of je in 2021 recht had op toeslagen? Of kom je er niet helemaal uit? Kijk dan op toeslagen.nl/hulp. In Hattem kun je voor hulp ook terecht bij Op Ko€rs van Stichting Welzijn Hattem. De vrijwilligers kunnen je helpen met formulieren, administratie en financiën. Voor korte vragen kun je zonder afspraak terecht tussen 14.00 en 16.00 uur op dinsdagmiddag in De Marke. Neem je DigiD en inkomensgegevens over 2021 mee.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in