Wethouder Castelein over Keti Koti en zijn droom voor de toekomst

Wethouder Koen Castelein was 15 juni te gast in Hattem Actueel. Hij sprak daar over kleurrijk jezelf zijn.
In de tweede helft van het interview besprak ik met de wethouder het slavernijverleden van Nederland en zijn verlangen om ook in Hattem daarover het gesprek te starten. Bij deze een weergave van dat gesprek.

Op 1 juli wordt op veel plekken in Nederland de afschaffing van de slavernij gevierd, en herdenkt men het Nederlandse slavernijverleden. ‘Keti Koti’ betekent verbroken ketens en verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte mensen werden vastgezet. Daendels heeft ook te maken gehad met slavernij. Hij was betrokken bij o.a. de aanleg van een weg op Java waar men gebruik maakte van dwangarbeiders. Dit is een schaduwzijde die ook bij Daendels hoort.

U wilt in de periode rond 1 juli stilstaan bij slavernij. Waarom aandacht voor slavernij in Hattem en binnen onze Hattemse samenleving?
‘Meer dan terecht dat Keti Koti herdacht en gevierd wordt. Het is goed dat we daar oog voor hebben. Ik ben opgegroeid in het gebied rond Arnhem waar de slag om Arnhem heeft plaats gevonden. Daar wordt jaarlijks uitgebreid bij stilgestaan, terecht, omdat het een hele grote impact op families en gezinnen heeft c.q. heeft gehad. Ik realiseerde me laatst dat dat een periode van vijf jaar is, terwijl het slavernijverleden een periode van driehonderd jaar is geweest. In mijn geboortestreek is de impact van vijf jaar onderdrukking nog steeds voelbaar en merkbaar. Ik kan me dan ook niet inbeelden wat de impact van driehonderd jaar onderdrukking is. Daarom vind ik het heel terecht dat er steeds meer aandacht voor het slavernijverleden is. Op dit moment hebben we geen voornemen om deze Keti Koti hieraan al invulling te geven.

Wat we wel doen is dat we in de week van 11 oktober een kleurrijke week organiseren en dan wil ik het gesprek starten “hoe gaan we ons hiertoe verhouden?”. Hattem is een invloedrijke en machtige stad geweest in de periode dat ook slavenhandel plaatsvond. We moeten bekijken welke rol wij als stad en samenleving daarin hebben gehad.

Maar dat is terugkijkend naar het verleden. Ik vind het veel belangrijker om aandacht te hebben voor die hele grote groep mensen van verschillende afkomst in onze stad en de behoefte hoe gaan we er nu bij stilstaan? Daar wil ik in die week in oktober een gesprek over voeren, zodat we volgend jaar rond Keti Koti daar invulling aan kunnen geven.’

Droom
Het koningspaar bezocht onlangs Atlanta en onder meer het Martin Luther King Center. Daar zeiden ze: “Kenmerkend voor een vrije en open samenleving is dat je leert van het verleden en al je energie richt op het bouwen van een betere toekomst. Ons bezoek staat in dát teken, want een betere toekomst bouw je niet alleen.”

Ooit zei Martin Luther King: I have a dream. Wat is uw droom?
‘Mijn droom is dat we elkaar leren begrijpen. Dat we oog hebben voor elkaar, dat we elkaar respecteren zonder oordeel en dat we niet te snel een mening vormen. Laten we het gesprek starten. Laten we laten zien hoe kleurrijk Hattem is. Er zijn heel veel kleuren aanwezig. Laten we zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn zoals hij of zij wil zijn.’

Het hele interview is te beluisteren dankzij deze link naar de pagina Uitzending gemist van RTV Hattem. Het interview start op 30 minuten na het nummer Zwartwit van Frank Boeijen.
https://rtvhattem.nl/uitzending-gemist-ra/hattem-actueel-d-d-15-06-2024-2e-uur/

Herdenkingsjaar slavernijverleden
Jaarlijks wordt op 1 juli met Keti Koti (vertaald: Gebroken Ketenen) stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden. De afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën wordt dan herdacht en gevierd, met lezingen en een festival.
Tijdens Keti Koti 2023 heeft koning Willem-Alexander in een toespraak in het Amsterdamse Oosterpark zijn excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Hij vroeg ook om vergiffenis, omdat zijn voorouders destijds niet hebben ingegrepen tegen het systeem.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in