‘AfhaalBieb loopt als een tierelier’

De AfhaalBieb van de Bibliotheek Noord-Veluwe is een schot in de roos. De verrassingstas met zes boeken of dvd’s die leden kunnen afhalen, valt duidelijk in de smaak. “Het loopt als een tierelier’’, aldus een opgetogen directeur Hetty van de Weg.

Maar niet alleen op die manier is de bibliotheek het publiek tijdens deze intellectuele lockdown van dienst. Van de Weg en haar collega’s zien ook online steeds meer interactie ontstaan. Er worden veel meer e-books geleend en ook voor diensten als de Tthuisbieb en Luisterboeken neemt de belangstelling enorm toe.

Alle hens aan dek
Teamleider Magda Dekker kan er enorm van genieten: “Het is logistiek een beste klus.
Want boeken moeten van bibliotheek naar bibliotheek vervoerd worden. De AfhaalBieb is twee keer per week in Epe, Wapenveld, Hattem, Oldebroek, Elburg. Daarnaast moeten verrassingstassen worden gevuld, ingenomen en de reserveringen worden verwerkt. Niet alleen voor onze eigen vestigingen maar ook daarbuiten. Het is wat dat betreft echt alle hens aan dek. Tegelijkertijd is het ook heel leuk, want het geeft ook veel voldoening.’’

Snelle actie
In de eerste week dat de bibliotheek moest sluiten werd het idee van de AfhaalBieb
geboren. In de tweede week was het al in bedrijf. Magda Dekker: “In de eerste week werden -verspreid over vijf vestigingen- 158 verrassingstasjes opgehaald. De
week daarna waren dat er al 292.”

Energie
De reacties op de verrassingstasjes zijn positief. “Wat een leuke boeken hebben jullie erin
gestopt’, horen we dan’’, vertelt Dekker, die daar weer positieve energie van krijgt. Of van de man die langs kwam op zijn scootmobiel om zijn tasje op te halen: ,,Die was voor het eerst in vijf weken weer eens buiten en daar ontzettend blij mee. Weet je, soms zijn we de eersten die mensen in dagen weer eens zien.’’

Hoe werkt het?
Als jij lid bent van de bieb kun je tijdens vaste AfhaalBieb-tijden naar de vestiging in Elburg, Epe, Hattem, Wapenveld of Oldebroek komen om een vooraf gereserveerd verrassingstasje op te halen.

Bij het aanvragen van een verrassingstasje kun je een voorkeursgenre aangeven of, voor jeugdleden, de leeftijdsgroep. Aanmelden kan per mail, telefoon of website, waarna je een bevestiging krijgen van het afhaalmoment en de locatie. In de bibliotheek wordt jouw keuzepakket klaargezet. Je komt op het afgesproken moment naar de Bieb en krijg je op vertoon van jouw bibliotheekpas het pakket mee.

Aanvragen doe je zo
Ook een pakket aanvragen? Dat kan van maandag tot en met vrijdag telefonisch tussen 10 en 14 uur via 0578-612113, per mail via epe@bibliotheeknoordveluwe.nl of via de webshop op bibliotheeknoord-veluwe.nl.
Het telefoonnummer en/of mailadres kan ook gebruikt worden voor andere vragen. Bijvoorbeeld vragen over de digitale mogelijkheden, zoals e-books, LuisterBieb of Yoleo.

Je leest er meer over bij www.bibliotheeknoord-veluwe.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in