Van groentehandel tot miljoenenbedrijf: dit is Uitgekookt

In het centrum van Kampen zat jarenlang de groentewinkel van de familie Van Marle. Inmiddels is het bedrijf zo groot geworden dat het zo’n zes jaar geleden moest verplaatsen naar een groot pand op het industrieterrein van IJsselmuiden. Dit is het verhaal van Uitgekookt.

Johan van Marle was nog maar 23 jaar oud toen hij tegen zijn ouders zei dat hij graag hun groentehandel wilde overnemen. De winkel zat destijds nog in de binnenstad van Kampen, het woonhuis was erachter gevestigd. Zijn ouders waren geen fan van het idee en lieten dit ook eerlijk weten. Toch gingen ze uiteindelijk akkoord en dat was maar goed ook, want hun groentehandel is inmiddels uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf.

Van Marle had grootste plannen met de groentehandel, net als zijn (voor)ouders ook hadden. Zijn opa en oma hadden namelijk het geweldige idee om hun kool in te blikken, zijn eigen vader en moeder gingen juist gesneden groenten aanbieden. Johan wilde nog een stap verder gaan nadat hij op een geweldig idee was gekomen: het aanbieden van kant-en-klare maaltijden. Supermarkten boden deze gerechten natuurlijk al aan, maar hij vond dat de kwaliteit erg tegenviel.

Ook wist Johan dat je als kleine groenteboer niet zou overleven tegen de grote supermarkten als je je niet onderscheidde. In een interview met de Volkskrant zei Van Marle hier het volgende over: “Als je dezelfde banaan of sinaasappel verkoopt als de supermarkt, gaan mensen wel naar die supermarkt”. Hij koos er daarom voor om een open keuken te creëren in de groentehandel. Hier bereidde een kok de gerechten die vervolgens verkocht werden.

Na een tijdje kwam een klant met de vraag of van Marle de maaltijden ook bezorgde. Dat deed hij nog niet, maar na de vraag kwam hier snel verandering in. Eerst bezorgde hij de gerechten alleen in zijn woonplaats Kampen, maar al snel breidde hij uit naar Zwolle. De bezorgservice bleek zo’n groot succes te zijn dat de groentewinkel al snel te klein werd, waardoor hij met Uitgekookt naar een pand in IJsselmuiden vertrok. Toevallig precies naar het weiland waar zijn voorgangers al groenten hadden verbouwd. 

Uitgekookt bereidt en bezorgt dagelijks ongeveer 25 tot 30 duizend maaltijden door heel Nederland, wat gedaan wordt door ruim 900 bezorgers. Elke week worden 24 verschillende recepten aangeboden aan de klanten. Ondertussen heeft het bedrijf dan ook al maar liefst 360 recepten gecreëerd, terwijl er ook nog eens maandelijks 2 of 3 nieuwe bij komen. Ze houden hierbij rekening met de voedseltrends, maar ook met de beoordelingen van de consumenten. 

Door de populariteit van Uitgekookt, die vooral door de pandemie flink gestegen is, heeft van Marle ervoor gekozen om het pand uit te breiden. Het gebouw waarin het bedrijf nu zit gaat zelfs in omvang verdubbelen. Ook staat de volgende generatie Van Marle al klaar om het bedrijf over te nemen, maar hier zit Johan nog niet op te wachten: “Ik vind het zelf nog veel te leuk.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in