Weer wolf gefilmd bij woningen. Moeten we ons zorgen maken op de Noord-Veluwe?

In de video is het duidelijk te zien. Een wolf loopt dinsdag in alle vroegte op de weg in Wapenveld. De filmer rijdt er met zijn auto achter en het dier lijkt nerveus weg te vluchten en te verdwijnen uit het schijnsel van de koplampen.

Een wolf tussen de woningen, is dat reden tot zorg? En wat doe je als je er een ziet? We vroegen het wolvenkenner Glenn Lelieveld. Hij is als wolvenexpert verbonden aan de Zoogdiervereniging in Nijmegen. Weet hij hoe die wolf op de weg bij Wapenveld terechtkomt? “Te voet, want ze kunnen geen helikopter besturen”, grapt hij. “Maar serieus, er zit een roedel op de Noord-Veluwe. Bij een roedel horen jonge wolven en die maken graag wandeltochten.”

’s Nachts aan de wandel
Wolven lijken steeds vaker tussen gebouwen op te duiken. Eind februari rende er nog een door het centrum van Heumen. Hoe kan dat? “Er zijn meer wolven in Nederland. Dus zien we ze vaker”, vervolgt Lelieveld. “We hebben al vaker gezien dat wolven wandeltochtjes maken door bewoond gebied. Vooral in de avond of nacht. Dan is het rustig op straat. Meestal keren ze na zo’n tocht weer terug naar hun eigen gebied. Dat weten we door de genetische sporen die we uit de gevonden drollen halen.”
Bekijk hier de beelden van de wolf in Wapenveld bij Schaftenaar auto’s.

De roedel op de Noord-Veluwe heeft een flink territorium, weet de wolvenexpert. “Die strekt van Heerde tot Eefde en Stroe. Jonge wolven zwerven door dat hele gebied en maken soms ook uitstapjes naar plekken daarbuiten. Dat kan dus ook Wapenveld zijn.”


‘Wolf gaat ons uit de weg’
Maar wat nou als er een wolf langs je woning sjokt, moet je je dan zorgen maken? “Nee. Wolven houden niet van mensen en ze gaan ons liever uit de weg”, benadrukt Lelieveld. Hij kent zelfs beelden van wolven in Duitsland die een dorp instappen en meteen rechtsomkeer maken als ze een mens zien. “Ze komen alleen in de buurt als het echt rustig is. En dat is wanneer we slapen, in de nacht dus. Toen ik nog in Bennekom woonde, liep er ook een wolf bij mij in de straat. Dat heb ik op beelden moeten zien, want ik ben door het bezoek heen geslapen.”

‘Blijf wel op afstand’
Dus wat moet je doen als je toch een wolf in jouw buurt zien? “Heel blij zijn”, reageert de wolvenkenner. “En proberen het te filmen. Mensen die een wolf gespot hebben, noemen het allemaal een bijzondere ervaring. Het is niet spannend, want de wolf loopt zo bij je weg. Maar blijf wel op afstand.”

En als mensen toch bang worden? “Het kan natuurlijk zijn dat de nodige adrenaline door je lijf giert. Dat is normaal bij het zien van een roofdier. Maar blijf rustig. Als je een hond bij je hebt, houd deze dan aangelijnd en dichtbij je. Ben je op de fiets, dan fiets je zo bij de wolf weg. Maar probeer er vooral van te genieten, want zolang de wolf niet in het nauw gedreven is zal hij niet agressief zijn en gebeurt er niets. Wolven en mensen kunnen prima naast elkaar leven”, besluit Lelieveld.

1 REACTIE

  1. Ik sta er zeer positief tegenover: Wij de mens heeft zo ontzettend veel RUIMTE ingenomen vaak zonder respect voor het andere dierenleven. Wij zijn tenslotte óók dieren met een “zeker” denkvermogen. Laten wij dan deze mededieren de ruimte geven met in acht neming van wijze besluiten: UITDAGING.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in