Zo vier je in Hattem veilig oud & nieuw

De jaarwisseling wordt dit jaar opnieuw anders dan anders met de huidige coronamaatregelen en het vuurwerkverbod.

Het is niet toegestaan om consumentenvuurwerk te verkopen of af te steken. De regering heeft dit vorige maand besloten om de druk op ziekenhuizen niet te verhogen met vuurwerkslachtoffers.

Wat wel mag is klein vuurwerk in de zgn. F1-categorie afsteken. Het gaat dan bijvoorbeeld om sterretjes en knalerwten. Dit mag iedereen vanaf 12 jaar het hele jaar door kopen en afsteken, dus ook tijdens de jaarwisseling. Dit vuurwerk wordt wel kindervuurwerk genoemd. Maar die benaming is niet terecht, want ook met klein vuurwerk kunnen ongelukken gebeuren. De temperatuur van sterretjes kan bijvoorbeeld zo hoog oplopen dat je er brandwonden van krijgt. Draag daarom tijdens het afsteken een vuurwerkbril. Een ander dringend advies is: trap nooit vuurwerk uit dat op straat ligt te branden.

Carbidschieten
Carbid valt niet onder het vuurwerkverbod. Het mag tijdens de jaarwisseling wel in Hattem worden afgeschoten, maar onder strikte voorwaarden.

  • Alleen buiten de bebouwde kom tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur.
  • Niet op en langs wegen of in tuinen bij woningen.
  • Er mag geen schade worden aangericht aan de natuur.
  • Gevaarlijke situaties moeten worden vermeden.
  • Per locatie mogen worden maximaal vier carbidbussen worden gebruikt.

Coronamaatregelen
Nederland zit tot en met in elk geval 14 januari in een volledige lockdown. Dat betekent bijvoorbeeld dat je binnen én buiten met slechts 2 personen (van 13 jaar of ouder) bij elkaar mag komen. Tijdens de jaarwisseling is dat verdubbeld naar 4. Dit geldt niet voor personen die op hetzelfde adres wonen.

Parkeergarage
De parkeergarage wordt op 31 december om 21.00 uur afgesloten en op 1 januari om 08.00 uur weer geopend. Parkeren vóór sluitingstijd kan wel, maar houd er wel rekening mee dat de parkeergarage tussentijds niet wordt geopend.


Toezicht

BOA’s zullen toezicht houden op de naleving van de regels en maatregelen. De gemeente Hattem roept je daarom op: “Houd je hier aan in het belang van je eigen gezondheid, die van anderen en de veiligheid op straat.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in