Wat gebeurde er in 2020?

RTV Hattem heeft het afgelopen jaar veel nieuws gebracht op de media van de omroep via radio, tv, de website, Facebook, Twitter, Instagram, Tekst-tv en YouTube.

Veel Hattemers weten dit nieuws te vinden en het aantal bezoekers van de website is het afgelopen jaar met 30% toegenomen ten opzichte van 2019. Ook onze volgers op Facebook zorgden voor heel wat klikken, likes en reacties. Het aantal mensen aan wie een bericht is weergegeven op hun scherm steeg fors en was dit jaar meer dan 197.000. Twitter blijft onverminderd populair en in 2020 kregen we 885.000 weergaven!

Op basis van het aantal keren dat berichten op onze media zijn weergegeven, is dit jaaroverzicht voor 2020 samengesteld.

Januari / februari
Nadat het afvalstation van Veluwekamp eind 2019 is gesloten, kwam in januari het bericht dat de Gripwagen wekelijks Hattem bezoekt. De auto staat elke donderdagmiddag geparkeerd bij Albert Heijn en vele Hattemers hebben inmiddels klein afval aangeboden voor afvoer.

De heropening van Boni met slagerij Van Guilink was in februari een bericht dat heel veel Hattemers hebben gelezen. De betrokkenheid bij de lokale middenstand blijkt ook uit het aantal raadplegingen van andere berichten die dit jaar over de middenstand in Hattem zijn gepubliceerd.

Maart
In maart werd niet alleen Hattem, maar heel Nederland, geconfronteerd met een intelligente lockdown vanwege het coronavirus. Op de website van RTV Hattem is een tijdlang een speciale weblog bijgehouden en deze berichtgeving staat in de Top 10 van meest gelezen berichten. Uit het aantal raadplegingen kan worden geconcludeerd dat de weblog voorzag in een behoefte. In de RTV Hattem berichten top 10 zijn meer corona-gerelateerde berichten te vinden. Bijvoorbeeld de oproep om de lokale middenstand te steunen en de bezorgservice die de HAVO heeft opgezet.

Op 5 maart verscheen het bericht dat er mogelijk een fitnesscentrum zou komen in de voormalige ABN AMRO -bank aan de Dorpsweg. Hattem had zin in sporten en het bericht werd bijna 2.000 gelezen. Inmiddels is duidelijk dat er geen fitnesscentrum komt op deze plek en dat een onderzoek is gestart naar het verbouwen van de voormalige bank en bibliotheekruimte tot appartementen.

April
25 april werd een bericht op de website geplaatst over een ontmoeting tussen een karpervisser en een bever aan de IJssel bij Hattem. Het bericht werd ondersteund door een YouTube-filmpje waarin op een prachtige manier verslag werd gedaan van deze ontmoeting en unieke beelden van de bever te zien zijn. Berichten over natuur in Hattem worden goed gewaardeerd en veel gelezen en bekeken.

In april werd ook voor de eerste keer bericht over de wegen die in Hattem omgebouwd worden tot 30 km-wegen. Deze hoofdroutes zijn het afgelopen jaar volledig aangepakt. Op onze website zijn regelmatig berichten geplaatst over de voortgang van het project en over gedeeltelijke afrondingen. Deze berichten zijn veel gelezen en maken duidelijk dat de Hattemers het heel prettig vinden dat hierover duidelijke voortgangsinformatie wordt gegeven.

Mei
De brandweer moest dit jaar verschillende keren in actie komen vanwege stormschade. In februari gebeurde dit voor het eerst. Op 2 mei was er een hoosbui boven Hattem en was er in enkele straten sprake van wateroverlast.

In mei moesten we afscheid nemen van twee bekende Hattemers; Henry van der Kolk, oud-wethouder en oud-leraar aan De Noordgouw en René Kinket, kunstschilder en oud-leraar. Beiden overleden kort na elkaar.

14 mei behaalde Hattem het landelijke nieuws vanwege de sluiting van een drugspand.

Juni / Juli
In juni werden Hattemers uitgenodigd voor een informatieavond over het voornemen van Van der Valk exclusief om een hotel te vestigingen op het industrieterrein H2O. Dit bericht en het verslag van de informatieavond stonden met stip in de top 10 van het nieuws dat RTV Hattem dit jaar bracht.

Foto: Roel Janssen

22 juni werd bericht over een nest van de zeldzame Rode Wouw in Hattem. Vogelaars waren er trots op dat deze zeldzame vogel Hattem als broedplaats koos. Inmiddels is bekend dat de Rode Woud zijn trektocht naar het overwintergebied in Spanje niet heeft overleefd en dat de vogel in Frankrijk aan zijn einde is gekomen.

In juni werd afscheid genomen van waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk. Na een verlengde sollicitatieprocedure vanwege corona konden de Hattemers in juni kennis maken met de nieuwe burgemeester Marleen Sanderse. Vanwege corona vond de installatie in MFC De Marke plaats in een besloten gezelschap, maar alle Hattemers konden deze ceremonie volgen via RTV Hattem.

Augustus / september
In augustus was het weer soms onstuimig. Op 14 augustus moest de brandweer uitrukken vanwege onweer en op 17 augustus was er noodweer in Hattem. Een stevig hoosbui trok over de stad en straten stonden blank, rioleringen konden het water niet aan.

Ondanks de wateroverlast is Hattem een fijne plaats om te wonen. Uit onderzoek van Elsevier naar de ideale woonplek bleek dat Hattem hoog scoort. Dat wisten Hattemers natuur al lang… Hattemers, jong en oud, willen graag in deze Hanzestad blijven wonen, maar het woningaanbod is onvoldoende.

Berichtgeving over de woningmarkt scoort altijd hoog, bijvoorbeeld het overzicht van nieuwbouwprojecten in Hattem dat op 18 september op de website werd geplaatst.

Toch is er beweging. De eerste paal voor de herbouw van de Hof van Blom is in 2020 in de grond gegaan en de bouw is voortvarend van start gegaan. Ook aan de Lippenoordweg is volop bouwactiviteit. Hier bouwt Triada voor verhuurappartementen en rijtjeshuizen.

Het beroep bij de Raad van State inzake nieuwbouw op ’t Veen is afgerond en dit betekent dat de projectontwikkelaar daadwerkelijk kan beginnen met de bouw.

Met de nieuwbouw op ’t Veen komt ook de vestiging van een derde supermarkt in dit gebied een stap dichterbij. De komst van deze supermarkt hield ook dit jaar de gemoederen bezig. De gemeente Hattem is voor en de provincie Gelderland heeft ook groen licht gegeven voor wijziging van het bestemmingsplan.

Oktober / november / december
Vanwege corona lag het verenigingsleven dit jaar plat en gingen veel culturele activiteiten niet door. Musea moesten sluiten en bezoek was daarna weer mogelijk op een streng gereguleerde manier, waarna opnieuw een sluiting volgde. Dit alles zorgde er ook voor dat er minder nieuwsvoorziening was. Het hoogtepunt voor oktober bestond uit een bericht dat een wegpiraat over de A50 bij Hattem scheurde en daarbij surveillerende agenten over het hoofd zag.

Het plan voor de woonzorgzone met daarin de vestiging van een IKC zorgde voor reuring. Een belangengroep kwam hiertegen in verzet, maar de meerderheid van de gemeenteraad stemde op 23 november in met dit plan waardoor de realisering van de bouw van (zorg)appartementen en het eerste IKC van Hattem op het voormalige ijsbaanterrein dichterbij is gekomen.

Het werk aan de hoofdroute door Hattem is deels afgerond. Bij de ingebruikname moesten de verkeersdeelnemers wennen aan de nieuwe voorrangssituatie. Enkele ongelukken waren het gevolg waarna snel signaleringsborden zijn geplaatst.

Een belangrijk onderwerp voor de gemeente is de energietransitie, hoewel de Hattemers zelf minder in dit onderwerp geïnteresseerd lijken te zijn. Toch is er al veel hiervan te merken zoals zonnepanelen op daken van openbare gebouwen, het Roseboomspoor dat deels op de schop ging voor aansluiting van het windmolenpark Hattemerbroek en de goedkeuring in de gemeenteraad voor de aanleg van zonnepark Wielink.

En verder in de top
Wat opvalt is dat sinds ’t Kleine Veer in augustus alsnog in de vaart kwam, heel veel bezoekers buiten Hattem via onze website wilden weten of het veerpontje tussen Hattem en Zwolle echt wel heen en weer ging. En meer dan in 2019 werd op de website gezocht naar de programmagegevens van RTV Hattem en “Uitzending gemist”.

Tot slot
In de loop van het jaar heeft RTV Hattem diverse extra activiteiten ontwikkeld vanwege de corona-crisis, zoals de coronablog op de website. Verder is via de TV een paar keer een speciaal bewegingsprogramma uitgezonden voor ouderen, maakten SWHattem en RTV Hattem een gezamenlijk wekelijks radioprogramma waaruit een breed gedragen netwerkgroep is ontstaan (waarin diverse geledingen uit Hattem vertegenwoordigd zijn) en op zondagmorgen werden kerkdiensten niet alleen live uitgezonden via de radio, maar nu ook op tv. De gemeenteraad vergaderde aanvankelijk coronaproof in mfc De Marke en later digitaal. De registratie van deze vergaderingen op radio en tv heeft veel extra mankracht van onze vrijwilligers gevraagd.

Ook in 2021 zullen de vrijwilligers van RTV Hattem zich blijven inzetten om nieuws van en over Hattem te brengen. Namens alle vrijwilligers wensen wij iedereen een goede jaarwisseling toe en een voorspoedig 2021.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in