Heisa in Hattem nu, maar ook in de toekomst?

Na een grandioze Chocoladefestival is er zaterdag 2 november weer een groot evenement in Hattem: het inmiddels bekende Heisa in Hattemfestival. Van 11.00 tot 17.00 uur kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen tijdens de zevende editie van dit festival.
We bellen met Mariëlle Karssing over het hoe, wie, wat, waar en waarom. Bijna aan het einde doet ze plots de mededeling dat zij en het team van vrijwilligers na 2 november ermee stopt.

Hoe is het ontstaan en waarom?
‘In 2012 kwam de provincie met het initiatief van Overstekend Wild. Een festival op de Noord-Veluwe waar je van de ene plek naar de andere kon lopen, en waar mensen optraden die nooit een podium kregen.
Ik ben toen door de provincie gevraagd om mee te organiseren. Ze kende mij nog van een paar jaar daarvoor, toen ik nog directeur was van het Voerman Stadsmuseum Hattem. Toen ze me vroegen was ik coördinator van het toeristisch informatiepunt van Rond Uit Hattem (nu Visit Hattem). Ik heb Hans Veltkamp erbij gevraagd. Hij was makelaar en kende de mooie plekjes. Het was een groot succes, maar het werd wegbezuinigd. Wij dachten: we gaan ermee door, het is zo’n leuk concept. Vanaf 2013 gingen we met de naam Heisa in Hattem verder.’ 

‘We organiseerden het op Open Monumentendag. Het voordeel was dat het stadhuis dan open is, waardoor je een grote zaal tot je beschikking hebt. Ik kreeg ook de Dijkpoort mee, die toen nog niet open was voor publiek. Het nadeel van Open Monumentendag is, dat je als stad concurrentie hebt van andere steden.
Vanaf 2013 hebben we het op een andere dag gedaan, samen met de Rotary Hattem-Heerde. Dat had als voordeel dat we veel vrijwilligers hadden en de financiën gedekt hadden. Toen de Rotary ermee stopte, ze doen in principe maar drie keer een activiteit met het idee dat je daarna jezelf moet kunnen bedruipen, bleven veel vrijwilligers betrokken.’

‘In 2013, 2015 en 2018 was er Heisa in Hattem. In 2020 moesten we afzeggen wegens corona en we zijn in 2022 weer opgestart. Rotary Heerde wilde ook een Heisa, in Heerde. In 2019 was het daar de eerste keer.
Ik heb het tien keer mede georganiseerd en ik ga nu stoppen. Veel vrijwilligers uit de Rotary-tijd zijn gebleven, maar ook zij stoppen.’

Heftig. Hoe zie je de toekomst van Heisa?
‘In Hattem is die erg onduidelijk en onzeker. Heisa in Heerde gaat sowieso door, omdat Visit Heerde ermee door gaat.’

Wat heeft het jou gebracht?
‘Dat je mensen een fijne dag biedt en dat ik het mede mocht organiseren, die combinatie. Ik vind het mooi dat we mensen die thuis spelen een podium kunnen bieden. Het is in de loop der jaren een mengelmoes geworden, mensen met en zonder ervaring.
Het zijn vierentwintig optredens op eenentwintig plekken. Je moet zorgen voor goede ‘gasthuizen’ en dat iedereen en alles klaar staat. En daaromheen gebeurt er van alles. In Heerde hadden we een keer een locatie die ondergelopen was en de band die daar moest optreden verhuisde naar het plein, maar dat ging niet. In de winkels kon men elkaar niet verstaan, dus op het laatste moment moesten we nog verplaatsen.
Het is een leuke uitdaging en als de klus geklaard is, geeft dat een fijn gevoel.’

Wat gebeurt er allemaal?
‘Om 11.00 uur verzorgt het koor Vocal Group Flevox in de Grote of Andreaskerk de opening. En daarna gaat het op eenentwintig plekken in de binnenstad los met optredens van vierentwintig groepen met beginnende en ervaren artiesten op verrassende locaties. Denk aan winkels, kerken, huiskamers, stadsmonumenten en binnenplaatsen. Voordrachtskunst, bandjes, sing- en songwriters, koren, orgelmuziek,  line dancing en een drag queen-optreden, alles komt voorbij. Lees meer in het digitale programma.’

HattemNieuws – van de redactie
Ontvang nieuws uit Hattem voortaan in uw mailbox!

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in