Boten op Apeldoorns kanaal

Het Apeldoorns kanaal is al vijftig jaar gesloten voor scheepvaart en het is dus ook zolang geleden dat er boten van Hattem naar Dieren gingen. Maar scoutvereniging De Vundelaar uit Twello wilde toch proberen om het vijfenvijftig kilometer lange kanaal met boten te bevaren.
De waterscoutingtak van scoutingvereniging De Vundelaar uit Twello ging de tocht aan.

Kanaal nog bevaarbaar?
Jaarlijks wordt de IJssel door de waterscouts bedwongen. Wanneer ze elk jaar vanuit Deventer naar Friesland varen voor hun kampen, of richting Arnhem voor de regioactiviteiten met andere waterscoutinggroepen. Telkens passeren zij het begin en eind van het Apeldoorns Kanaal. Bij Hattem, wanneer naar Friesland gevaren wordt, én bij Dieren, wanneer naar Arnhem gevaren wordt. Dit heeft de waterscouts aan het denken gezet. Zou het kanaal nog bevaarbaar zijn?

Dertien uur roeien
Het kanaal is ongeveer 55 kilometer lang en werd dit weekend bevaren met stalen roei-zeilboten. Zonder motor (want dat mag niet op het kanaal), maar met de hand en waar mogelijk de wind. Bij bruggen en sluizen die niet zomaar te passeren zijn, werden de bootjes eroverheen getakeld of verzwaard zodat ze dieper kwamen te liggen.

bron: Omroep Gelderland

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in