Hattemer scholieren voor drie weken in het (verre) buitenland

Door mee te doen aan een uitwisselingsproject van hun school (Greijdanus Zwolle) logeren vijf Hattemer jongeren op dit moment voor drie weken in het verre buitenland. Mathilde (Canada), Carlijn (India), Kyra (Zuid Afrika), Leah en Mylene (Verenigde Staten) maken deel uit van een groep van 36 scholieren die meedoen aan een uitwisselingsproject met 7 buitenlandse scholen.

Onderdompeling
Door drie weken in een gastgezin te wonen en met de gezinsleden op te trekken worden ze ondergedompeld in deze andere cultuur. “Ze gaan er naar de highschool, doen buitenschoolse activiteiten en maken diverse culturele of historische uitstapjes. Zo leren ze niet alleen die andere cultuur kennen, maar ook hun eigen, Nederlandse cultuur tegen het licht te houden”, aldus de organisatie.
De leerlingen zijn – zonder begeleiding – in groepen van 4 of 6 naar hun bestemming gereisd en wonen daar elk afzonderlijk bij een gastgezin. Een plaatselijke contactpersoon onderhoud de contacten met deze leerlingen en met het Nederlandse thuisfront.

De wereld is zoveel groter dan…
Achttien jaar geleden begonnen twee docenten van Greijdanus met het opzetten van dit project. Beiden hadden “buitenland-ervaring” en wilden hun leerlingen ook zo’n “life changing adventure” aanbieden. Inmiddels hebben ruim 1000 leerlingen deelgenomen aan dit uitwisselingsproject. “In het najaar sturen we ca 30 leerlingen naar buitenlandse scholen, en in het voorjaar ontvangen we ca 30 buitenlandse scholieren op Greijdanus”.
De uitwisseling heeft ook neveneffecten teweeg gebracht: ook ouders van uitwisselingsleerlingen gaan nu op bezoek in die verre landen (vaak op uitnodiging) en er zijn inmiddels twee huwelijken gesloten tussen oud-scholieren van Greijdanus en een buitenlandse school.

Facebook
Via hun Facebook-groep “Sparkles International Student Exchange” houden deze jongeren hun achterban op de hoogte van hun avonturen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in