Cato Wit: ‘Het is een verademing om iets met je handen te creëeren’ – Open Atelierdagen

Op 5 en 6 oktober zijn er weer de Open Atelierdagen. RTV Hattem benaderde de Hattemse deelnemers om meer over de kunstenaar en haar werk te weten te komen. Vandaag Cato Wit, keramist.

Op de website van Open Atelierdagen staat een foto van uw werk, Vliegende schotels en raketten. Hoe is dit ontstaan of m.a.w. wat is het verhaal erachter en waarom heeft u voor dit beeld gekozen?
‘In 2023 heb ik examen gedaan aan de Keramiek-opleiding in Gouda met dit thema. Het is ontstaan uit een zoektocht naar een passende vorm bij de glazuur-screens die ik wilde gebruiken. De screens zijn fragmenten uit schilderijen van Ted Bos, esoterische impressies van buitenaardse werelden en symbolen.’

Vanwaar uw passie voor keramiek, porselein en het decoreren?
‘Opgeleid aan de Academie voor Modevormgeving Arnhem (nu: ArtEZ) ben ik altijd geïnteresseerd geweest in ruimtelijke vormgeving. Dit heeft zich in de loop van de tijd in verschillende disciplines verder ontwikkeld en resulteerde rondom Corona in een compleet keerpunt in mijn werkzame leven.

Ik heb dertig jaar in Amsterdam gewoond en als ontwerper gewerkt voor zo’n beetje alle grote warenhuizen aldaar. Net vóór Corona zegde ik mijn baan op en het enige wat toegankelijk was tijdens de lockdown was het ‘open atelier’ van pottenbakkers atelier PANSA in Amsterdam, wat toen net opende. Vroeg wijs geworden (ik ‘draaide’ als kind ook in het plaatselijke cultureel centrum), heb ik de oude liefde weer opgepakt en mij opgegeven voor de Keramiek Opleiding Gouda, ‘out of the blue’.

Waarom keramist? Blijkbaar vanwege het raakvlak van ambacht, vormgeving, kleur en decoratie. Porselein leent zich bij uitstek als canvas voor decoratie. Geen kleur komt helderder over dan op porselein, geen klei laat decoratie zó spreken.
Daarbij speelt het tactiele aspect ook zeker een rol. De zachtheid en het daardoor moeilijk te controleren materiaal vormen een extra uitdaging. Daar hou ik wel van.’

Keramiek is al jaren terug als erkende kunstvorm. Wat zijn voor u belangrijke keramisten en hoe inspireren zij u?
‘Geert Lap (1951-2017) was een Nederlandse keramist die de perfectie van het draaien tot het uiterste heeft bedreven. Zijn kleurstudies en vormentaal zijn uniek en tijdloos.
Een beetje vergelijkbaar, maar uitgevoerd in commerciële zin was Fris Edam Keramiek, wat van 1947-1969 gegoten en gedraaid servies produceerde. Hun vormen en kleuren zijn prachtig en nog steeds inspirerend.’

Wat ben ik vergeten te vragen wat u toch graag kwijt wil?
‘De expositie vindt plaats in het pottenbakkersatelier, naast het beeldhouwersatelier van Henk Beernink. In deze hectische tijd een oase van rust en ruimte voor iedereen die even uit de dagelijkse stress wil ontsnappen. Middels workshop, cursus of open atelier kun je je hier verdiepen in alle mogelijkheden. Vooral voor de generatie die nu opgroeit met de onuitputtelijke mogelijkheden van computertechnologie en social media, is het een verademing om weer gewoon iets met je handen te creëeren!’

Meer informatie over locatie e.d., zie de website van Open Atelierdagen.

www.steengoed-hattem.nl

HattemNieuws
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in