KinderKleurwedstrijd Voerman en Anton Pieck geslaagd

Negen leerlingen van Hattemse basisscholen zijn vrijdag 28 juni in het zonnetje gezet als winnaars van de grote kleurwedstrijd die het Voerman Stadsmuseum Hattem en het Anton Pieck Museum hebben uitgeschreven. De wedstrijd is een van de feestelijke activiteiten die de jarige musea in 2024 organiseren. Het Voerman Stadsmuseum Hattem viert het 75-jarig bestaan, terwijl het Anton Pieck Museum de leeftijd van 40 jaar heeft bereikt.

De negen ‘bekroonde’ kleurplaten hebben nu een week lang een plekje verworven in het Voerman Stadsmuseum Hattem. Ze zijn hier tot vrijdag 5 juli te bekijken. Die vrijdag verhuist het negental naar het Anton Pieck Museum waar ze tot vrijdag 12 juli worden geëxposeerd. Er is ruim gelegenheid om de vrolijke en kleurige inzendingen van dit Hattems talent te komen bewonderen. Aan het bekijken van deze werken zijn in beide musea uiteraard geen kosten verbonden.  Vanaf 12 juli in de loop van de dag kunnen de jeugdige kunstenaars hun inzendingen weer mee naar huis nemen.

Winnaars
De winnaars in de verschillende categorieën zijn…
Groep 1, 2 en 3:  1. Brechtje Dijkslag (7 jaar, Sint Andreasschool); 2. Elon Jolwa (5 jaar, Jan Jaspersschool); 3. Colin Kralt (6 jaar, Van Heemstraschool)
Groep 4, 5 en 6:  1. Philip Ros (10 jaar, Vovie); 2. Hanne Zomer (8 jaar , De Zaaier); 3. Isa van Raalte (9 jaar, De Zaaier).
Groep 7 en 8:  1. Floor Zeelen (10 jaar, Jan Jaspersschool); 2. Rozemarijn de Vries (11 jaar, De Zaaier); 3. Myrthe Couprie (11 jaar, De Zaaier).

Opdrachten
In samenwerking met de Vrienden van het Voerman Stadsmuseum Hattem werd een kleurwedstrijd bedacht, met kleurplaten gebaseerd op het echte werk van kunstenaars. De organisatie had hiervoor de leerlingen in drie groepen ingedeeld. Basisschoolkinderen van groep 1, 2 en 3 gingen vol inzet aan de slag met een kleurplaat met bloemen van Jan Voerman junior. Groep 4, 5 en 6 mocht alle kleur geven aan een plaat met een optocht van Anton Pieck. De groepen 7 en 8 tenslotte konden zich creatief uitleven op een Hoenwaard-landschap van Jan Voerman senior. Naast mooi kleuren, moesten deze leerlingen ook tekenen om de afbeelding op de kleurplaat compleet te maken.

Jury
De jury bestond uit directeur Bertjan Schrader van het Voerman Stadmuseum Hattem, conservator Judith Barthel van Beckhoven van het Anton Pieck Museum en beeldend kunstenaar Inge in’t Hout. Zij hadden er een flinke kluif aan om al die tot de verbeelding sprekende inzendingen te beoordelen. Toch slaagde de jury erin in om in elke groep een nummer 1, 2 en 3 aan te wijzen.

Kleur-arbeid
De winnaars van de kleurwedstrijd werden vrijdagmiddag in het Voerman Stadsmuseum Hattem bekend gemaakt. Na ontvangst door Bertjan Schrader en Judith Barthel van Beckhoven op de zonovergoten binnenplaats van het museum mochten de winnaars hun prijzen in ontvangst nemen. Want de noeste ‘kleurarbeid’ werd beloond met leuke prijzen als spannende bordspelen, kleurboeken en uitgebreide kleurdozen, bioscoopbonnen en een bon voor Dinoland Zwolle. Verder was er voor alle winnaars ook onder meer een mooie Anton Pieck-puzzel.

Expositie
Na de uitreiking van de prijzen was het tijd voor een bezoekje aan de entree van het Voerman Stadsmuseum Hattem waar een kleine expositie was ingericht. De winnende werken zijn speciaal hiervoor ingelijst.  Jurylid Inge in’t Hout stond bij deze gelegenheid bij elk van de kleurplaten even stil om het leuke, mooie of juist heel bijzondere van het werk toe te lichten.

Foto: Voerman Stadsmuseum Hattem

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in