Rookmelders kunnen levens redden

Per 1 juli 2022 moet er ook in bestaande woningen op elke etage een rookmelder hangen. Deze verplichting gold sinds 2003 al voor nieuwbouwhuizen. Het gaat dan om rookmelders die voldoen aan het Europese keurmerk EN 14604. De brandweer heeft geen voorkeur voor een merk of type rookmelder dat aan dit keurmerk voldoet.

Levensreddend
Burgemeester Marleen Sanderse werkt graag mee aan de campagne die op deze verplichting wijst. “Rookmelders kunnen levens redden of voorkomen dat mensen bij brand in hun woning gewond raken. Daarom hoop ik dat wie nog geen goedgekeurde
rookmelders in huis heeft opgehangen dit alsnog doet.”

Plekken voor rookmelders
De brandweer adviseert: Hang in elk geval rookmelders op in de hal van je huis en op de overloop. Dit is meestal de snelste vluchtroute als er brand uitbreekt. Andere goede plekken voor een rookmelder zijn de slaapkamers en de woonkamer. En wil je
maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.
Ongeveer 85 procent van de inwoners in onze regio heeft al rookmelders in huis hangen en bijna driekwart van hen test die regelmatig, deelt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) mee. Het risico op brand is toegenomen omdat er steeds meer elektrische apparaten in woningen worden gebruikt.

Bij brand
Breekt er brand uit, zorg dan dat je goed bent voorbereid op vluchten. Enkele adviezen van de VNOG zijn:
• Oefen regelmatig je vluchtplan met eventuele huisgenoten. Zo weet je hoe je snel en veilig je huis kunt verlaten.
• Hang een vluchtsleutel op een vaste plek. Zo verlies je bij afgesloten deuren geen kostbare tijd met zoeken.
• Sluit binnendeuren, waardoor een brand zich minder snel door het huis verspreidt. Sluit ook de deuren die je bij een vlucht hebt geopend.

Kijk voor meer informatie op: www.rookmelders.nl en
www.brandweer.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in