Op de Gelderse Dijk werden op 4 april 1945 zes gevangenen uit een gevangenis in Zwolle gefusilleerd. Een Einsatzkommando van de Sicherheitsdienst schoot de zes mannen dood als represaille voor een sabotage-actie op het spoor, waaronder Gerrit Bertus Buunk. Gerrit Bertus (Ben) Buunk (Boxtel, 4 december 1917) was een Nederlandse verzetsstrijder.
In 1936 werd Buunk opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Hij werd ingedeeld bij het 3e Regiment Veldartillerie en gelegerd op de Chassékazerne in Breda. Na zijn opleiding bij de Artillerie tekende hij voor bepaalde tijd, in de rang van wachtmeester capitulant. Begin augustus 1943 week Buunk uit naar Engeland. Kapitein Jan Marignus Somer, hoofd van het Bureau Inlichtingen (BI) in Londen, benaderde Buunk in december om in Londen opgeleid te worden tot geheim agent.
Radiotelegrafist Raad van Verzet
Buunk werd, na het volgen van de benodigde opleidingen, in de nacht van 5 op 6 juli 1944 boven het Gelderse Laren geparachuteerd. Zijn taak als radiotelegrafist was het onderhouden van radiocontact tussen de Raad van Verzet in Nederland en het BI en de Nederlandse regering in Londen.
Op 10 februari 1945 arresteerde de Sicherheitsdienst (SD) Buunk in Vroomshoop. Men bracht hem over naar het huis van bewaring in Zwolle. Op 4 april 1945 werd hij samen met vijf anderen aan de Geldersedijk in Hattem door de SD gefusilleerd.
Herbegraven
Op 28 juli 1945 kreeg Buunk een herbegrafenis met militaire eer op de begraafplaats Zuylen te Breda. Op donderdag 15 oktober 2015 werd geheim agent wachtmeester capitulant Ben Buunk op verzoek van de familie met militaire eer herbegraven op het Nationaal Ereveld Loenen. Militairen van het Vuursteuncommando uit ’t Harde droegen hem naar zijn laatste rustplaats in het bijzijn van nabestaanden. De Bergings- & Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) had zorg gedragen voor de overbrenging van de stoffelijke resten naar het Nationaal Ereveld.
Kruis van Verdienste
Ben Buunk ontving meerdere onderscheidingen voor zijn optreden. Koningin Wilhelmina verleende hem het Kruis van Verdienste op 20 maart 1944 in Londen. Postuum werd hem in november 1948 de Bronzen Leeuw toegekend. Ook ontving hij de Herinneringspenning Raad van Verzet in het Koninkrijk der Nederlanden van de Brigade Rotterdam.
Met dank aan de Facebook-pagina Oud Hattem, Henri van de Vosse
Dit artikel maakt deel uit van een reeks van vier over herdenken in de week van 4 mei 2024. Ben Buunk is op 4 mei tijdens de Herdenking in de Andreaskerk herdacht.