Jongeren bereiden “Passiondienst” voor

HATTEM – Op Witte Donderdag 6 april om 20:30 uur vindt in De Open Poort te Hattem een Passiondienst plaats. Deze viering wordt verzorgd en uitgevoerd door een aantal jongeren uit verschillende Hattemse kerken. Iedereen is welkom in deze dienst. Het thema is In onze plaats en de voorbereidingen zijn in volle gang.

Muziek en dans
“Het tweede deel van dit nummer moet een toontje hoger.” Pianist Jesse zet nog eens in en de andere muzikanten vallen in. Ditmaal op de goede toonhoogte. Het is zondagochtend en direct na de kerkdienst in De Open Poort storten een kleine twintig jongeren zich op de voorbereiding van de Passiondienst van 6 april. Ze bespelen niet alleen muziekinstrumenten. Vier meiden vormen samen een dansgroep, terwijl vanachter de techniektafel enkele jongeren licht en geluid op elkaar proberen af te stemmen, al valt dat nog niet mee in de zonovergoten kerk.
“Maar dat zal er op zondag 6 april wel beter uitzien”, zo verzekert Iris ons. Zij is een van de jongeren die met de schuiven van licht, geluid en beamer in de weer zijn. “Om half negen ‘s avonds is het al donker, dus dan is het effect van wat we doen goed te zien.” 

TV uitzending
Mats houdt zich bezig met de uitzending van de dienst via KerkTV. “Het  zou natuurlijk top zijn als de kerk helemaal vol komt te zitten. Maar voor de mensen die écht niet kunnen komen, zenden we de dienst natuurlijk graag uit.” Op de vraag hoe hij de techniek heeft geleerd om zo’n dienst uit te zenden, reageert Mats met: “We worden natuurlijk geholpen door mensen die dit iedere zondag doen, maar daardoor leren we wel hoe het allemaal werkt. En bovendien vind ik het leuk om te doen.”
Maartje is één van de danseressen. Op de vraag of dansen wel past bij een kerkdienst, reageert ze graag:”Ja natuurlijk. Van dansen voor God word ik blij. Bovendien, je kunt met dans ook andere emoties laten zien. We hopen dan ook dat er veel mensen komen kijken, luisteren en meevieren.”

Witte donderdag
Durk de Boer is een van de weinige volwassenen die meewerkt aan de dienst. Hij verzorgt een paar korte overdenkingen: ”Traditioneel gaat het tijdens witte donderdag over de instelling van het avondmaal, maar je ziet steeds vaker dat
The Passion ook wordt uitgevoerd op die dag. Bij dat laatste nieuwe gebruik willen we met deze groep jongeren aansluiten. Tijdens de dienst zal een kruis de kerk worden in- en uitgedragen. Maar we geven op een verrassende manier ook aandacht aan de manier waarop Jezus het brood deelde met zijn leerlingen. Ik hoop dat veel ouderen en jongeren de dienst zullen bijwonen.”

Jongeren gaan voor een volle kerk
Merijn en Koen zijn verantwoordelijk voor de PR. Via TikTok, Instagram en andere sociale media zullen ze aandacht gaan vragen voor deze dienst. Koen: ”We halen we zoveel uit de kast om ervoor te zorgen dat iedereen in Hattem deze viering weet te vinden.” Of ze dat lukt, zal duidelijk worden op donderdag 6 april. Dan staan vanaf 20:00 de deuren van De Open Poort open voor ieder die het wil meemaken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in