De boog van de oude IJsselbrug tussen Hattem en Zwolle is populair bij kauwen. De zwarte kraaiachtigen nestelen er in de zomer, en in de winter is het een populaire slaapplaats.
Wie over de boogbrug over de IJssel gaat, hoort bijna elk seizoen het geluid van de kauwtjes: kja-kja-kja.
Nestelen in nissen
In het voorjaar biedt de monumentale brug een plek aan een kolonie kauwen die nestelen in de nissen van de stalen brugdelen. Het zijn naar schatting zijn vijftig paartjes die hier broeden. Kauwen leggen het liefst hun eieren in holtes. Dat kan een gat in een boom zijn, een ruimte in een bouwval of een gegraven gang van een konijn. Het zijn sociale en slimme vogels. Kauwtjes leven altijd in groepen. Stelletjes zijn elkaar het leven lang trouw.
Slaapplaats
In de winter is de groep kauwen op de IJsselbrug vele malen groter, tot misschien wel duizend exemplaren. De brug wordt gebruikt als slaapplaats. Bij het ochtendgloren verlaten de vogels de boogbrug en dat levert een prachtig en luidruchtig schouwspel op.
Bekijk de video, tekst gaat daarna verder.
Kauwen broeden van april tot juni. Ze brengen per paartje gemiddeld vier jongen groot. Het is geen trekvogel, dus de kauwen blijven in Nederland. Ze verzamelen zich in grote groepen en zwerven rond. De IJsselbrug is een populaire hangplek voor de vogels. Rond de brug vliegen vrijwel altijd groepen kauwen rond.
Bron: Wim Eikelboom.
Ga voor meer verhalen over de IJssel naar www.rivierverhalen.nl
en luister naar zijn Podcasts.