Maar heb je het gevoel dat dit absoluut niet klopt? Dan is WOZ-bezwaar maken natuurlijk het eerste waar je aan denkt. Hoewel dit zeker tot de mogelijkheden behoort, is het misschien goed om eerst te kijken of deze WOZ-waarde die is berekend ook daadwerkelijk afwijkt. Dit kun je op enkele manieren doen. Hoe dat vertellen we je in dit artikel. Dus heb je een brief op de deurmat liggen, maar heb jij het gevoel dat de vastgestelde waarde van de WOZ veel te hoog is, zoek dan eerst uit of het inderdaad afwijkt van wat het zou moeten zijn en kies dan voor WOZ-bezwaar maken.

Check eerst de WOZ-waarde

Voordat je bezwaar tegen je WOZ-waarde kunt, is het goed eerst het WOZ-waardeloket te checken. Hier kun je namelijk exact zien wat de vastgestelde waarde van de WOZ is en zelf ook die van je buren en overburen, hoe leuk is dat? Wel is het belangrijk te kijken of je gemeente hier ook daadwerkelijk bij is aangesloten, want dat is niet in alle gevallen ook daadwerkelijk het geval. Het is namelijk allemaal al duur genoeg. Met de stijgende energieprijzen is het dus wel zo prettig dat je hier nog enigszins op kunt besparen.

Doe een check bij het kadaster

Nu je de eerste check hebt gedaan bij het WOZ-waardeloket, kun je nog een stapje verder gaan. Je kunt namelijk ook nog een check doen bij het kadaster. Wel is het goed te weten dat er eenmalige kosten mee gemoeid gaat, in dit geval 2,40 euro. Het grote voordeel is dan dat je niet alleen de WOZ-waarde van je eigen woning te zien krijgt, maar ook direct alle woningen die in de afgelopen 5 jaar in hetzelfde postcodegebied zijn verkocht. Op deze manier kun je voor jezelf dus een goed beeld vormen van wat de ontwikkeling op het gebied van huizenprijzen bij je in de postcode is geweest. Zo kun je ongeveer een inschatting maken of er buren zijn geweest die misschien een ingrijpende verbouwing hebben gedaan, zodat je een idee hebt of de inschatting ongeveer klopt met de werkelijkheid.

Laat je huis taxeren

De laatste stap die je kunt nemen, is het laten taxeren van je huis. De kosten die hiermee gemoeid gaan kunnen uiteraard aardig in de papieren lopen. Een taxatie van je woning kan je al snel honderden euro’s kosten. Toch geeft dit je wel een goed beeld van wat de waarde van je woning is. Doordat dit een officiële vaststelling is, is dit in principe volledig sluitend. Wel is het zo, dat wanneer je WOZ maken gaat en je wordt in het gelijk gesteld, je allereerst natuurlijk al een stuk minder belasting hoeft te betalen. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat je de kosten die je hebt gemaakt voor het laten taxeren voor je huis eventueel kunt terugvorderen. Zeker de moeite waard dus.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in