Met de stijgende prijzen in de supermarkt en de prijzen voor gas en stroom, zoeken mensen steeds vaker naar alternatieven. Toch zijn er ook enkele eenvoudige manieren die je eenvoudig zelf kunt toepassen, waardoor je kunt besparen om onder andere je energienota. Vaak hebben we het idee dat deze kleine aanpassingen weinig tot geen effect hebben, maar realiseren we ons niet dat dit op dagelijkse basis gebeurt.

Douchen is er hier bijvoorbeeld een van. Het grootste deel van de mensen doucht zich namelijk iedere dag. Waar een enkele uitzondering dit twee keer doet, zien we dat de meeste mensen voor een keer gaan. Door je dagelijks minder lang te douchen, zul je verstelt staat over het feit hoeveel je hiermee kunt besparen. Om je een idee te geven nemen we je in dit artikel mee in de besparing.

Hoeveel verbruik je met douchen?

Wanneer je onder de douche staat, dan verbruik je hiermee per 5 minuten zo’n 0,2 kuub gas. Dat lijkt natuurlijk niet heel veel, maar de kans dat je 5 minuten onder de douche staat is vrij klein. Dat betekent dat op het moment dat je een gezin hebt met twee volwassen en twee kinderen en allemaal een kwartier onder de douche staat, je per persoon 0,6 kuub gas verbruikt.

Dit komt neer op een totaal van 3,2 kuub gas per dag. Met de huidige prijzen die ruim een keer zo duur zijn als enkele maanden geleden, komt dit uit op gemiddeld 7 tot 8 euro per dag voor alleen het douchen. Je kunt je dus wel voorstellen hoeveel dit per maand is. Uiteraard is het ook belangrijk om de tarieven van je energiemaatschappij in de gaten te houden. Net als dat je online je sim only vergelijken kunt voor de beste prijs, kun je dit natuurlijk ook met je energieaanbieder en allerlei andere contracten die je hebt.

Wat levert korter douchen me op?

Zoals je hebt kunnen zien, zijn de kosten voor het douchen maandelijks zo’n 200 euro per gezin. Daarbij komen ook nog de kosten voor de verwarming, maar die laten we er nu even buiten. Door in plaats van allemaal een kwartier, naar 5 minuten douchen te gaan, zal je geen 3,2 kuub gas, maar slechts 0,8 kuub gas gaan verbruiken. Zo betaal je geen 8 euro per dag meer, maar slechts 2 euro per dag. Dit scheelt je iedere maand toch zeker minimaal 100 tot 150 euro voor alleen het douchen. Je kunt je dus wel voorstellen hoe groot of deze impact is. 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn gezin korter onder de douche staat?

Volwassenen weten vaak heel goed dat te lang douchen handen vol geld kost. Kinderen hebben dit besef vaak niet. Zorg er daarom dus ook voor dat je het gesprek met ze aangaat, zodat ze zich bewust worden van het feit dat ze zich niet te lang moeten douchen en leg ook vooral uit wat het kost. Spreek daarom ook af dat je dagelijks bijvoorbeeld niet langer dan 5 minuten onder de douche staat. Zo voorkom je discussie en natuurlijk een hoge rekening.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in