Zorgverzekering duurder in 2021

Het aantal coronabesmettingen liep de laatste weken weer flink op. Zo komen er nog regelmatig besmettingen bij in Hattem. Mede door de coronacrisis – al is die invloed beperkt – zal de zorgverzekering volgend jaar iets duurder worden. Wat verandert er volgend jaar allemaal aan de zorgverzekering en in hoeverre heeft het coronavirus invloed op deze wijzigingen?

Belangrijke wijzigingen in de zorgverzekering
Op Prinsjesdag liet het kabinet weten dat de zorgpremie volgend jaar met gemiddeld 59 euro zal stijgen. Dat is iets minder dan 5 euro extra per maand. Deze premiestijging is een berekening van de overheid. Uiteindelijk bepalen verzekeraars zelf de hoogte van de premie voor de basis- en aanvullende verzekeringen. Door de premiestijging heeft het kabinet besloten dat ook de zorgtoeslag stijgt, met gemiddeld 3,67 euro voor alleenstaanden en 8,25 euro voor gezinnen. Begin dit jaar werd de korting voor collectieve zorgverzekeringen verlaagd van 10 naar 5 procent. In 2021 blijft deze wijziging van kracht. Het eigen risico zal in 2021, net zoals in 2020, 385 euro zijn. De inkomensafhankelijke bijdrage Zvw zal volgend jaar stijgen met 0,3 procent. Vanaf half november kunnen consumenten weer een nieuwe zorgverzekering kiezen. Jaarlijks stappen ongeveer Ć©Ć©n miljoen Nederlanders over naar een andere zorgverzekering.

Basispakket wordt in 2021 iets uitgebreid
Het basispakket wordt volgend jaar iets uitgebreid. Een deel van deze uitbreidingen is al dit jaar doorgevoerd. Zo is er sinds juli 2020 een ruimere dekking voor voor (ex-)coronapatiƫnten met langdurige klachten aan de basisverzekering toegevoegd. Ook in 2021 hebben patiƫnten recht op deze zorg. Zij moeten wel hun eigen risico betalen. Daarnaast wordt de vergoeding van oefentherapie of fysiotherapie vanuit de basisverzekering verruimd voor COPD-patiƫnten. Ook zijn er sinds 2020 een aantal nieuwe geneesmiddelen tegen kanker aan het basispakket toegevoegd. Dat zijn de medicijnen: Lynparza (eierstokkanker), Axicabtagene (lymfeklierkanker), Durvalumab (longkanker) en Abemaciclib (borstkanker).

Slechts 1 euro van premiestijging te wijten aan coronacrisis
De premie van de zorgverzekering stijgt voornamelijk door de hogere loonkosten van het zorgpersoneel. Dit jaar hebben zij er 3,28 procent aan salaris bijgekregen. In 2021 stijgt hun inkomen met 3,24 procent. Ook bonussen van het zorgpersoneel spelen een rol in de hogere zorguitgaven. In 2020 en 2021 maakt het kabinet 6,7 miljard euro vrij voor de bestrijding van het coronavirus, zoals de aanschaf van medische bescherming en de testcapaciteit van de GGD. Toch is slechts 1 euro van de premiestijging te wijten aan coronakosten. Dat blijkt uit de stukken van de rijksbegroting voor VWS. De hoge kosten die ziekenhuizen hebben moeten maken vanwege corona komen voornamelijk voor rekening van de zorgverzekeraars. Zij zullen hun reserves moeten aanspreken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in