Digitale informatieavond “Warmtevisie” gemeente Hattem

In het klimaatakkoord staat dat in 2050 alle Nederlandse huizen gasloos moeten zijn. Hoe pakken we dit aan? Waar starten we in Hattem? En wat betekent dit voor jou?

Donderdag 29 oktober vanaf 19.00 uur houdt de gemeente Hattem de digitale bijeenkomst ‘Warmtevisie’ die rechtstreeks wordt uitgezonden via RTV Hattem.

170 per jaar
Jouw huis verwarmen met restwarmte van de waterzuivering of warmte uit de Waa. Het klinkt misschien vreemd, maar het kan mogelijk in de toekomst. In het klimaatakkoord staat dat alle Nederlandse woningen in 2050 aardgasvrij moeten zijn. “Om dit te halen, is het nodig om van de ruim 5.200 Hattemse woningen er jaarlijks zo’n 170 aardgasvrij te maken. Daarbij wordt naar innovatieve en betaalbare alternatieven voor gas gezocht”, legt Hanneke Postma uit, Communicatieadviseur Omgevingsvisie en Regionale Energie Strategie bij de gemeente Hattem.

Aardgas om te verwarmen
Wist je dat een Hattems huishouden gemiddeld 1.628 m3 aardgas per jaar verbruikt? Dit gasverbruik verschilt natuurlijk per huishouden en is afhankelijk van het soort huis, het bouwjaar, de mate van isolatie en het gebruik van verwarming en warm water. Zo’n 80 procent van het aardgas in een woning wordt gebruikt voor het verwarmen, minder dan 5% wordt gebruikt om te koken. De rest van het gas wordt gebruikt om water te verwarmen, meestal om te douchen.

“We gaan online in gesprek over de visie, waarom je duurzaam zou gaan verwarmen en voor/nadelen van een warmtepomp.”

Wat betekent de warmtevisie voor jou?
Er staat Hattem een flinke uitdaging te wachten. Een nieuwe manier van verwarmen gaat niet van vandaag op morgen. Hanneke Postma: “Het is belangrijk dat we het samen doen. Met bewoners, vastgoedeigenaren en de overheid. Daarbij wordt gekeken naar subsidiemogelijkheden vanuit het Rijk, collectieve inkoop en – waar mogelijk – een aanpak per wijk. Gemeente Hattem neemt de tijd om een gedegen plan te maken, waarbij overleg en de dialoog vanzelfsprekend zijn. En daar wordt op donderdag 29 oktober mee begonnen. Dan praat de gemeente u graag bij over de warmtevisie voor Hattem, de aanpak per wijk en wat dit voor u betekent.”

Praat donderdag mee
De informatiebijeenkomst wordt donderdag 29 oktober rechtstreeks uitgezonden via RTV Hattem op tv en webstream. De gemeente streamt de bijeenkomst ook via haar Youtubekanaal. Er wordt om 19.00 uur gestart. Wil je een vraag stellen over de warmtevisie, aardgasvrij wonen en/of de plannen voor Hattem? Dat kan via Twitter @gem_Hattem of de Facebookpagina.

Kijk live TV

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in