Mariaboom Hattem genomineerd voor Boom van het jaar

Jaarlijks is er de Boom van het verkiezing. Uit de 87 aanmeldingen dit jaar, is voor iedere provincie één boom genomineerd. Voor de provincie Gelderland is dat de Mariaboom in Hattem. Bij deze verkiezing gaat het vooral om het verhaal achter de boom. Het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis.

De Mariaboom op het Landgoed Molecaten in Hattem is een van de oudste beuken in Nederland. De Mariaboom zou, samen met de inmiddels verdwenen Jozefboom, de omstreeks 1600 uitgegraven Trijsspreng markeren. Deze spreng functioneert nog steeds en voert water aan naar een van de best bewaarde (bovenslag)watermolens van Nederland bij herberg Molecaten. De benaming Mariaboom dateert vermoedelijk van de vroege Reformatie, waarbij aan bomen een volksnaam werd toegekend.

Stemmen
Stemmen kan van 28 augustus tot 14 oktober 12.00 uur via de website van de boom van het jaar van SBNL Natuurfonds. Help de Mariaboom aan de winst! De winnaar vertegenwoordigt Nederland in de Europese Boom van het Jaarverkiezing van 2021.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in