En tips tegen de jeuk
Veruit de meeste gemeenten in Gelderland zitten met hun handen in het haar als het gaat om de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat blijkt uit een rondgang die Omroep Gelderland deed langs alle Gelderse gemeenten. Bijna allemaal geven ze aan dat de bestrijding eigenlijk dweilen met de kraan open is.
Omroep Gelderland vroeg de gemeenten of zij de overlast in kaart hebben, of zij de bestrijding nog aan kunnen, welke methoden ze gebruiken en of er voor particulieren die last hebben van de rups in hun tuin een tegemoetkomingsregeling is.
Wat doet Hattem?
Heel veel gemeenten in Gelderland hebben gereageerd op de vraag van Omroep Gelderland, maar de gemeente Hattem niet.
Op de website van de gemeente Hattem staat wel iets over de bestrijding van de eikenprocessierups en wel het volgende:
Voor de bestrijding van de eikenprocessierups heeft de gemeente Hattem een erkend bedrijf in de arm genomen. Op locaties waar voorgaande jaren rupsen werden aangetroffen wordt in het voorjaar, zodra het blad aan de bomen komt, preventief gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Het middel is veilig voor mens en dier en richt zich alleen op rupsen.
Gemeenten hebben vaak wel in kaart gebracht hoe groot de overlast is, maar kunnen daar niet altijd mee aan de slag. Het merendeel van de gemeenten die hebben gereageerd, hebben de bestrijding uitbesteed (zoals Hattem ook heeft gedaan) aan aannemers, maar die kampen met personeelstekorten en openstaande vacatures.
‘We kunnen het niet meer aan’
Doordat veel gemeenten prioriteit geven aan openbare ruimten blijven andere besmettingen in bomen onbestreden. Dat geldt zeker voor bomen in bosrijke gebieden.
Een aantal gemeenten, zoals Oldebroek, geven aan dat ze de bestrijding niet meer aankunnen. In Oldebroek is nagenoeg het hele bestand aan eiken aangetast. ‘Het is echt absurd zoveel rupsen er in de bomen zitten’, zo schrijft de gemeente in een reactie.
Wat kan je tegen de lichamelijke klachten doen?
Jeuk, rode bultjes en soms een benauwd gevoel. Lees hier de tips om lichamelijke klachten door de eikenprocessierups de baas te worden.
De eikenprocessierups zorgt voor vervelende klachten. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen en luchtwegen, meldt het Rode Kruis. Oorzaak zijn de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van de rups. De klachten worden erger met elk nieuw contact. Word je na contact met de brandharen van rups benauwd of krijg je een dikke tong, lippen of oogleden? Bel dan meteen 112.
Kleefpleister
Hoe moeilijk ook, het Rode Kruis adviseert om niet te krabben of wrijven bij een geïrriteerd huid. De brandharen kun je wel proberen te verwijderen met plakband of een kleefpleister. Ook de huid en ogen afspoelen met lauw water kan de brandharen deels verwijderen. Gedragen kleding moet meteen de wasmachine in op minimaal zestig graden om de haartjes eruit te krijgen.
Aloë vera
Binnen twee weken gaan de klachten meestal over. Tot die tijd zijn er wel verschillende tips om de jeuk een beetje te verzachten. Op Facebook komen allerlei tips voorbij van mensen die zelf ervaring hebben met de bultjes. ‘Mentholzalf, aloë vera gel of iets met calendula’, zegt bijvoorbeeld Jeannette Kieft-Post uit Renkum. Ook antihistamine zou helpen tegen de heftige reactie op de brandharen, schrijft Sarah van den Toorn.
Voorkomen beter dan genezen
Het allerbeste is natuurlijk helemaal voorkomen dat de haartjes zich op je nestelen. Helaas kunnen de brandharen ook via de wind op huid en kleding terecht komen. Het Rode Kruis adviseert daarom de hals, armen en benen te bedekken en niet op de grond te gaan zitten in gebieden waar veel eikenprocessierupsen voorkomen.