Voerman sr. over Hattem: ‘dit paradijs verlaat ik niet meer’

Op vrijdag 25 april werd het Voerman Stadsmuseum Hattem officieel heropend. Het museum laat in het heringerichte monumentale pand Voerman senior en junior shinen. Met name senior is bijzonder aanwezig met 25 schilderijen die het museum in bruikleen heeft gekregen. Voor het stadsmuseum een bijzonder moment in haar historie om zoveel Voermans bij elkaar te hebben.

Een bijzondere aanwinst is ook de schenking van de kleindochter van ‘de oude Schipper’ (zoals een bezoeker hem noemde). Diederikus Schippers is bekend van het voormalige Hattemse weekblad de Homoet. Hij is tevens een van de mede-oprichters van het Voerman museum. Het werk Jonge Boer hing in het huis van een van de twee zonen van Schipper.
Hij had meerdere Voermans. Een groot deel was al eerder aan het museum overgedragen.

Het paradijs
Voerman senior wordt ook wel de IJsselschilder genoemd, maar we zouden hem daarmee tekort doen. Hij mag dan aan de Geldersedijk genoten hebben van Hattem en de prachtige rivier, maar zijn oog had al zoveel meer gezien. Tijdens zijn ‘Amsterdamse periode’ daarvoor schilderde hij in de Jordaan, maar ook joodse huistaferelen en stadsgezichten. Schilderijen als de Schoenlappers en Armoede maken indruk omdat ze een beeld geven van hoe men toen leefde. Landelijke sferen daarentegen, weilanden en dieren maar ook een blik op Hattem, wist hij bijna romantisch vast te leggen. In Hattem aangekomen, is hij niet meer vertrokken. Het was voor hem een heus paradijs: ‘Wie in het paradijs woont, wenst het niet te verlaten’. In 1941 overleed Voerman op 84-jarige leeftijd.

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in