Bestemmingsplan ’t Veen aangepast op bouwhoogtes en stikstof, maar er blijven vragen

Het voorbereidingsproces van het bestemmingsplan ’t Veen is zorgvuldig afgerond, aldus de gemeente. Vorige week werd het bestemmingsplan naar de raad gestuurd zodat het op 31 maart besproken kan worden in de commissie Ruimte & Duurzaamheid. De bouwhoogtes zijn aangepast en ook de regelgeving met betrekking tot stikstof is getoetst. De milieurapportage is nog een vraagstuk.
Het besluit wordt pas na 12 mei verwacht, omdat de zogenaamde agendacommissie heeft besloten gefaseerd het plan te bespreken ‘zodat het juridisch standhoudt’.

Volgens de gemeente hebben de ingebrachte zienswijzen geleid tot een beter doordacht en uitvoerbaar bestemmingsplan. Voorwaarde voor de complete transformatie van ’t Veen is het ondergronds brengen van de hoogspanningsverbinding. De vaststelling van het bestemmingsplan heeft langer geduurd vanwege intensief overleg met de provincie Gelderland over de locatie van het westelijke opstijgpunt van het tracé. Ook heeft er een aanpassing plaatsgevonden vanwege de recente uitspraken van de Raad van State (december 2024 en januari 2025) over intern salderen en stikstof.

Bouwhoogtes aangepast
De belangrijkste wijzigingen in het bestemmingsplan zijn de gewijzigd tracé verkabeling en de bouwhoogtes. Het westelijke opstijgpunt wordt geplaatst aan de oostzijde van de Koeweg. De bouwhoogtes zijn aangepast, want in het zogenaamde dijkmilieu wordt de maximale bouwhoogte verlaagd van tien naar acht lagen. In het zuidoostelijkste deel van het bosmilieu wordt de bouwhoogte verlaagd van zes naar vier lagen. Dit behoudt flexibiliteit voor diverse woonvormen binnen de prijscategorieën zonder het totale aantal beoogde woningen te verminderen, zo schrijft de gemeente. Het maximaal aantal woningen is vastgesteld op 493. Daarmee blijft Het benodigde aantal van 643 woningen haalbaar omdat er reeds projecten gerealiseerd zijn (Veen-Noord en Veenstaete).
De prijscategorieën van huur- en koopprijsgrenzen worden aangepast aan de meest recente wettelijke grenzen.

Milieurapportage
De gemeente heeft besloten af te wijken van de milieueffectrapportage (m.e.r.)-plicht.
Op basis van recente jurisprudentie van de Raad van State is de zogenaamde voortoets in de vaststellingsfase aangepast naar een passende beoordeling. Dit is gedaan om beter aan te sluiten op de actuele wet- en regelgeving omtrent gebiedsbescherming. In principe leidt een passende beoordeling tot een m.e.r.-plicht, maar volgens de gemeente geldt er in dit geval een uitzondering: Het plan heeft betrekking op een klein gebied, de verwachte milieueffecten zijn beperkt zijn en het gaat om een gemeentelijk plan. Op basis van de Wet milieubeheer heeft het college besloten om van de m.e.r.-plicht af te wijken en in plaats daarvan is gekozen voor een passende beoordeling. Men concludeert, dat de transformatie na afronding een blijvende bijdrage zal leveren aan de depositiedaling op Natura 2000-gebieden.

De vraag die dit oproept is: Hoe verhoudt zich dit tot de uitspraak van de Raad van State met betrekking tot woonzorgzone Hattem d.d. 19 maart? Ook het bestemmingsplan woonzorgzone was gebaseerd op een vormvrije MER, maar dit gegeven werd door de Raad van State negatief beoordeeld. Het plan voor ’t Veen is vele malen groter dan de woonzorgzone.
De gemeente: ‘In de tussenuitspraak van de woonzorgzone heeft de Raad van State nog geen standpunt ingenomen of de gemeenteraad zich terecht heeft beroepen op de uitzondering voor kleine gebieden en te mogen volstaan met een plan-m.e.r.-beoordeling. De Raad van State gaat in de einduitspraak duidelijkheid geven. Bij ’t Veen is het gebied weliswaar groter dan bij de woonzorgzone, maar nog steeds kleiner dan 1% van het grondgebied van Hattem en er is sprake van een gemeentelijk plan. Op basis van jurisprudentie is hiermee sprake van een uitzondering op de m.e.r.-plicht en kan worden volstaan met een plan-m.e.r.-beoordeling. In deze beoordeling, die onderdeel uitmaakt van de toelichting op het Chw bestemmingsplan ’t Veen, is aangetoond dat aanzienlijke milieueffecten kunnen worden uitgesloten.’

Stikstof
Bij het bestemmingsplan ’t Veen is intern salderen toegepast. Door de uitspraak van de Raad van State op 18 december 2024 is de beoordeling voor intern salderen gewijzigd. De gemeente heeft hierop ingespeeld met een nieuwe beoordeling als gevolg. ‘Hieruit blijkt nog steeds dat het plan haalbaar is in de realisatie- en gebruiksfase op het gebied van stikstof.’

Rondom Natura 2000-gebied de Veluwe wil de provincie een zone van 500 meter instellen waarbinnen straks een maximale stikstofuitstoot geldt en dit raakt Hattem, al is de mate waarin op dit moment nog onbekend (aldus wethouder Castelein in de raadsvergadering van 17 maart). Hoe verhoudt het bestemmingsplan zich tot de 500 zone waar de provincie Gelderland over spreekt, was de vraag die we bij de gemeente neerlegden. Is de kans aannemelijk dat ’t Veen binnen de 500 meter zone valt?
De gemeente: ‘De grens van het Chw bestemmingsplan ’t Veen bevindt zich op meer dan 500 meter van de grens van Natura 2000-gebied de Veluwe. Het bestemmingsplan valt niet binnen de 500 meter zone waar de provincie Gelderland voornemens is om strengere stikstofregels in te stellen.’

Afweging Hattemse plannen
De komende maanden zal het bestemmingsplan ’t Veen gefaseerd worden besproken, ‘zodat het juridisch standhoudt’. Het besluit wordt eind mei verwacht. Tijdens de agendacommissievergadering deze week ter voorbereiding op de commissievergadering maandag 31 maart, diende het volgende vraagstuk zich alweer aan. Fractievoorzitter Gina Guldenaar van HattemCentraal: ‘Wanneer we dit plan goedkeuren, komen dan de plannen voor De Bongerd of de Woonzorgzone Geldersedijk qua stikstofruimte in de problemen? Die integrale afweging willen we eerst kunnen maken.’

Reactie VLMH
Reactie van de voorzitter van de Vereniging Landschap en Milieu Hattem, Pauliene Mars, na het verschijnen van dit artikel: ‘Even meerekenen: het plangebied is meer dan 55 hectare groot. Hattem is 24,16 km2 groot. Dat is meer dan 2 %. De grens die de Raad van State tot nu toe stelt is < 1%. In de uitspraak van de woonzorgzone wordt die nogmaals benoemd. De gemeenteraad kan natuurlijk het risico nemen en kijken of de Raad van State die grens wat op wil rekken. Je kunt er ook voor kiezen hierop geen risico te nemen. Want waarom wel?’

Vergadering bijwonen
De commissievergadering Ruimte & Duurzaamheid maandagavond 31 maart is vanaf 20.00 uur live te volgen in het stadhuis en op RTV Hattem (op de RTVH-website menubalk: tv) of via de website van de gemeente.

HattemNieuws – nieuwsbrief RTV Hattem
Ontvang nieuws uit Hattem voortaan in uw mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in