Hattem heeft een dierenziekenhuis

Het dierenziekenhuis is in opkomst. Veel baasjes willen het allerbeste voor hun huisdier en kunnen voor spoedzorg en specialistische zorg terecht bij steeds meer dierenziekenhuizen. In het Veluwse Hattem is er net een geopend.

Gezelschapsdieren zijn in de loop der jaren belangrijker geworden voor ons. “In meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens worden huisdieren gehouden. En of dat huishouden nu bestaat uit ouders en kinderen, een pas getrouwd of een al gepensioneerd stel, of dat het om een eenpersoonshuishouden gaat: huisdieren worden steeds meer gezien als onderdeel van het gezin”, zegt het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). Eigenaren lijken dan ook veel over te hebben voor hun huisdier.

‘Vraag naar spoedzorg flink toegenomen’
Spoedoperaties, maar ook röntgenfoto’s, echografie en een CT scan; net als in een ‘gewoon’ ziekenhuis wordt in het dierenziekenhuis een breed aanbod aan zorg geboden. IVC Evidensia Nederland, met 306 aangesloten dierenklinieken een van de grootste dierenzorgverleners in ons land, heeft nu acht ziekenhuizen. In onze provincie zijn die te vinden in Arnhem en Hattem. En als het aan de diergeneeskundige groep ligt, gaan er nog meer bijkomen.

Het dierenziekenhuis in Hattem deelt het pand met de dierenkliniek. Een dierenartsenpraktijk en ziekenhuis in één gebouw, maar dan voor gezelschapsdieren. De laatste jaren is volgens IVC Evidensia de vraag naar diergeneeskundige zorg buiten de openingstijden flink toegenomen. De dierenziekenhuizen werken samen met dierenartsen om spoedpatiënten op te vangen.

Tekst gaat verder na de film.

De zorg voor gezelschapsdieren staat in ons land op een hoog niveau. Baasjes van huisdieren met medische problemen kunnen ook terecht in het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht, vergelijkbaar met een universitair medisch centrum voor mensen. Dit is het grootste universitaire dierenziekenhuis in Europa, dat jaarlijks meer dan 10.000 behandelingen bij gezelschapsdieren uitvoert.

Nieuw dierenziekenhuis
Het nieuwe dierenziekenhuis IJsselland in Hattem is inmiddels volop in bedrijf. Zo worden er kijkoperaties gedaan en regelmatig eierstokken weggehaald bij honden.

“Vroeger gingen ze bij de normale klinieken met een beetje pijn naar huis. Dan hadden ze nog drie of vier dagen last en dat vonden we dan normaal. Nu loopt het beestje na de operatie weer vrolijk rond”, zegt dierenarts Laurens van Zuijlen. Volgens hem komt dat doordat het dierenziekenhuis over de nieuwste technieken en apparaten beschikt. Zo is er een hartstikke duur scanapparaat.

“We kunnen echt heel veel doen, zo kunnen we bijvoorbeeld een nieuwe heup bij een hond plaatsen”, vertelt de dierenarts. Het brengt wel wat kosten met zich mee. “Maar als ik mijn auto naar de garage breng voor de jaarlijkse check, is mijn rekening altijd boven de 1000 euro. En dat vinden we normaal. Als het bij een hondje 600 of 700 euro kost, vallen we om en vinden we dat heel duur.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in