Drukke avond in Hattems best verlichte slaapkamer


Op 19 december trokken drie Hattemers er op uit om te kijken waar de verlichting in Hattem een (s)tandje lager kan om energie te besparen
én om overbelichting tegen te gaan. Een oproep van Powered by Hattem eind oktober leverde een aantal reacties met situaties op. Aan de hand daarvan fietste het drietal een route in de binnenstad, langs de haven, het Rosenboomspoor, Saturn Petcare (ook een positief voorbeeld), de Eijerdijk, de parkeerplaats bij het oude zwembad en het bedrijventerrein de Netelhorst, zo was het plan.

Volgende keer beter
Door omstandigheden, waaronder het onaantrekkelijk
e weer en het late tijdstip stonden alleen de voorzitter van Powered by Hattem Wim Gerritsen, de wethouder Duurzaamheid Tjitske Siderius en Hattems klimaatburgemeester Peter Letitre klaar om te gaan fietsen. Gezamenlijk werd besloten om een andere keer de volledige fietstocht te gaan doen. Dat wordt zaterdag 23 maart 2024 om 20.30- 21.30 uur. Het is dan wereldwijd Earth Hour met aandacht voor het klimaat en natuur.

In de slaapkamer
Een familie in de Achterstraat kreeg nog wel bezoek van de nachtelijke fietsers. Een van de deelnemers over dit bezoek: ‘Wat bleek, na de herinrichting van de binnenstad zijn er nieuwe, hogere lichtmasten geplaatst. Met niet alleen een lamp die naar beneden schijnt, maar ook een blok ledlampjes die de gevel moeten verlichten. Dat doet hij dan ook, maar helaas op sommige plekken worden ook de slaapkamerramen vol verlicht. Met een felheid die ons verraste. En dat ’s winters tot 23.30 uur, ’s zomers tot 00.30 uur en elke ochtend vanaf 06.00 uur. Geen enkel gordijn houdt al het licht tegen. Een voorbeeld van onnodige belichting.’ Het verlichte trio oordeelde dan ook : ‘Tot 21.00 uur kan eventueel nog. Daarna moet in ieder geval de gevelverlichting uit. En ’s ochtends niet aan.’ De wethouder gaat ermee aan de slag.

Tweede ronde
Wie andere voorbeelden kent van overbodig energiegebruik of dito verlichting kent, geeft ze
door via info@poweredbyhattem.nl Op 23 maart 2024 van 20.30 tot 21.30 organiseert Powered by Hattem opnieuw een fietstocht langs de aangemelde punten. Via hetzelfde mailadres kan men zich aanmelden voor de fietstocht.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in