Lustrumconcert Hattems Mannenkoor 95 jaar

Het Hattems Mannenkoor bestaat 95 jaar. Dit jubileum wordt feestelijk gevierd met een uniek lustrumconcert op 16 november 2019 in de Emma├╝skerk in Hattem. Op het programma staan liederen uit het brede repertoire van het mannenkoor van klassiek tot hedendaags.

Niet alleen Duits-, Frans- en Engelstalige liederen worden gezongen, ook echte Nederlandse meezingers van Ramses Shaffy, Clouseau en Boudewijn de Groot passeren de revue. Het gehele repertoire dat door de afgelopen jaren heen is gevormd, komt aan bod tijdens dit bijzondere concert.

Neutraal mannenkoor
Een groep vrienden vatte in november 1924 het idee op om een neutraal mannenkoor op te richten. Besloten werd om zoveel mogelijk zangliefhebbers en zangers warm te laten lopen voor de plannen. Op 30 november 1924 vond de oprichtingsvergadering plaats in de zaal Jonker aan de Nieuweweg. De contributie werd vastgesteld op 15 cent per week. De heer H. van den Hooven werd tot dirigent benoemd. De eerste repetitie was op 2 januari 1925 in zaal Vos aan de Nieuweweg.

In de loop van dat jaar wordt een nieuw onderkomen gevonden in Hotel de Boer. Het ledenaantal bedroeg bij de oprichting 14 mannen. In het eerste jaar groeide dat uit naar 29 leden. Door de jaren heen beleefde het koor diverse hoogtepunten en werden zeker in de beginjaren vele concoursen bezocht. Bij thuiskomst stond dan fanfarekorps Ons Genoegen klaar om de mannen een serenade te brengen. In oktober 1994 neemt het koor haar eerste CD op in een kerkje in Doornspijk.

Dankzij de nestor van het koor Karl Veneman gaat het mannenkoor in 1986 voor het eerst in haar bestaan internationaal. Veneman (90) die inmiddels veertig jaar zingt bij het koor bracht zijn jeugd door in het Duitse Menden. Bij een schoolre├╝nie komt hij een oud klasgenoot tegen die ook blijkt te zingen. Deze ontmoeting resulteerde uiteindelijk in een uitwisseling tussen het Hattems Mannekoor en de M├Ąnner Gesang Verein C├Ącilia uit H├╝ingsen. Het Hattems Mannenkoor telt op dit moment rond de dertig leden en staat sinds 20 jaar onder leiding van dirigent Herman Kamp.

Lustrumconcert
Het feestelijke lustrumconcert begint op 16 november om 19.30 uur in de Emmaüskerk aan de Dorpsweg 27 in Hattem. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Medewerking wordt verleend door sopraan Clara de Vries, bariton Gerard Nobel en Nynke Poelsma op piano. De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten. Voor meer informatie: www.hattemsmannenkoor.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in