Wat staan er voor planten op je vensterbank?

Wat staat er voor planten op je vensterbank?

Een beetje groen in huis heeft vele voordelen. Planten zuiveren de lucht en maken je rustig en vrolijk. Dat zou al een goede reden moeten zijn om een of een paar mooie planten op je vensterbank te zijn denken we. Wij willen je in dit artikel graag enkele ideeën geven voor planten die mooi zullen staan op je vensterbank.

Planten in een terrarium

De planten in een terrarium hebben in het begin misschien een beetje extra aandacht nodig, maar daarna echt niet meer. Een terrarium ecosysteem voorziet zichzelf namelijk van water en voedingsstoffen. Het terrarium blijft gesloten en het aanwezige water en de voedingsstoffen circuleren dan in de kleine omgeving waar de planten in groeien. In de eerste maand is het belangrijk dat je het ecosysteem na iedere derde dag één dag laat luchten en controleert of er nog condens aan de binnenkant van het glas zit.

Als dit het geval is, dan heeft het ecosysteem nog voldoende water in zich. Zo niet, sproei dan een of twee keer in het terrarium om het ecosysteem van nieuw water te voorzien. Je kunt een terrarium ecosysteem zelf maken of kopen. Zelf maken is leuk, maar dat moet je natuurlijk wel willen en kunnen. Kopen bij een tuincentrum kan ook.

Ga je hem zelf maken? Begin dan met een egale laag hydrokorrels, daarbovenop een laag actieve houtskool tenslotte gevolgd door een laag aarde. Hierin plant je plantjes en mos waarna je het drie keer met een plantenspuit besproeit. Doe daarna het deksel erop en wacht drie dagen voordat je het terrarium weer opent om het een dag te laten luchten. Herhaal dit gedurende een maand.

Makkelijke kamerplanten voor op je vensterbank

Ben je nog niet zo ervaren met kamerplanten? Dan raden we je aan een van deze makkelijke kamerplanten kopen. Kies bijvoorbeeld voor de mooie, luchtzuiverende graslelie. Deze heeft zeer weinig onderhoud nodig en zuivert bovendien nog eens de lucht in je kamer.

Nog zo’n makkelijke plant is de Palmlelie. Deze hoeft pas weer water te hebben als hij helemaal droog staat. Dat kan in de winter pas na drie weken zijn. In de zomer moet hij wel wat vaker water hebben.

De gatenplant past als het gaat om water geven precies bij de palmlelie, want deze hoeft ook pas water te hebben als hij helemaal droog staat. Bovendien is de Monstera een plaatje voor op je vensterbank. Gekleurd blad knip je eenvoudig af en hij groeit weer heerlijk verder.

Mooie minicactussen

Naast bovenstaande planten zou je als beginner ook kunnen kiezen voor mooie minicactussen. Wil je mini cactussen kopen voor op je vensterbank? Kijk dan eerst of ze voldoende licht krijgen. Deze cactussen gaan namelijk rotten als ze te weinig licht krijgen doordat ze het water dat je geeft niet kunnen gebruiken. Wat water geven betreft zijn ze heel makkelijk. Geef in de zomer een plens water en wacht tot de grond bijna droog is voor je weer water geeft. In de winter hebben minicactussen vaak, maar eens per vier weken water nodig.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in