3 manieren om de energie-efficiëntie van een huis te verbeteren

‍De kans is groot dat je je steeds meer bezighoudt met je energierekening. Het zijn lastige tijden voor iedereen. Gelukkig kun je je woning met een paar veranderingen energiezuiniger maken en de kosten laag houden. We hebben een paar handige tips voor je op een rijtje gezet! 

Investeer in raam isolering

Energie-efficiënte ramen zijn één van de beste manieren om het energieverbruik van een huis aanzienlijk te verminderen. Ze hebben een lagere U-waarde dan standaard ramen, wat betekent dat ze de warmteoverdracht door het raam verminderen. De U-waarde geeft aan hoeveel watt er per vierkante meter verloren gaat als er een graad temperatuurverschil is tussen binnen en buiten.

Deze waarde geeft dus een goede indicatie van hoe goed een raam isoleert.Als je standaard ramen hebt, kun je  tot 40% van de energie in huis verliezen door die ramen alleen. Energie-efficiënte vinyl ramen zijn bijvoorbeeld een goed alternatief, ze kunnen het energieverbruik verminderen en daardoor de maandelijkse rekeningen verlagen.

Voeg meer isolatie toe

Isolatie is een van de effectiefste manieren om de energie-efficiëntie van een huis te verbeteren. Het houdt warme lucht vast in de winter en houdt koele lucht buiten in de zomer. Als je een ouder huis hebt dat niet is gebouwd om energie-efficiëntie, mis je waarschijnlijk een aanzienlijk deel van de isolatie in de muren en andere gebieden. In dit geval kan het zijn dat een investering in spouwmuurisolatie zeker de moeite waard is. Wat is een spouwmuur? Een spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. Het isoleren van de spouwmuur is van belang voor het behouden van koelte en warmte en kan daarnaast vochtproblemen voorkomen. Het kan dan ook verstandig zijn om navraag te doen bij een expert of de spouwmuur nog voldoende isoleert.

Dicht tochtige plekken in huis af

Eén van de gemakkelijkste manieren om de energierekening te verlagen is het afdichten van tochtige plekken in huis. Als je kieren hebt rond de onderkant van de deuren of in de muren, kun je een aanzienlijke hoeveelheid verwarmde of gekoelde lucht verliezen. Gelukkig is het afdichten van die kieren een eenvoudig doe-het-zelf-klusje dat het energieverbruik aanzienlijk kan verminderen. Je kunt ervoor kiezen om de kieren af te dichten met kit of met een afdichtingsmiddel van expansief schuim. De beste optie zal variëren afhankelijk van de plaats van de kieren in huis.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in