Corona-besmettingen in Hattem lopen op

Het aantal nieuwe besmettingen in de regio is in de afgelopen week opnieuw fors toegenomen. Gemiddeld ging het in de regio in de afgelopen week om 4,2 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per dag. Dat is onder de signaalwaarde van het RIVM (7 per 100.000 inwoners/dag). Een aantal gemeenten kwam op of boven de signaalwaarde uit, waaronder Hattem (7,0). (Bron: GGD Noord-Oost Gelderland)

Ventilatie openbare gebouwen
Op de website van de rijksoverheid staat dat een goede ventilatie verspreiding van ziekteverwekkers die luchtweginfecties veroorzaken verkleind, zoals corona. Afvoer van oude lucht en toevoer van verse buiten lucht is belangrijk. De afgelopen tijd is gebleken dat voldoende afstand en verse lucht belangrijk zijn bij het voorkomen van corona.
Tijdens de raadsvergadering stelde Teun Juk, fractievoorzitter van het CDA aan verantwoordelijk wethouder Martijn Hospers vragen over de ventilatie van openbare gebouwen in Hattem. Volgens Juk is “Het is dus echt nodig dat wij ons aan alle regels blijven houden. De 1,5 meter norm is er niet voor niets. Waar het gaat om gebouwen, is een goede ventilatie van belang.”

Teun Juk: “Kunnen wij er in Hattem op vertrouwen dat de luchtverversing in openbare gebouwen, de horeca, de kerken enzovoorts goed is? Natuurlijk is iedere eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor maatregelen in zijn of haar pand. Wij doen aan brandpreventiecontrole. Waarom ook niet ventilatiecontrole? Hier is een rol voor de veiligheidsregio weggelegd.” Juk riep het college op dit punt in te brengen in het overleg van de Veiligheidsregio?

Ventilatie schoolgebouwen
Wethouder Hospers onderkende het belang van een goede ventilatie van gebouwen. Hij was het eens met de heer Juk dat gebouw-eigenaren daarin een eigen verantwoordelijkheid hebben. Zij zullen goed moeten onderzoeken of hun gebouwen aan de richtlijnen voldoen. Voor wat de schoolgebouwen betreft, is hij in overleg met het onderwijsveld. Zo is vanuit het ministerie informatie naar de scholen gegaan om de problematiek in beeld te brengen. Verder hebben we te maken met voortschrijdend inzicht. Omdat de problematiek van ventilatie niet alleen Hattem speelt, maar in de hele regio is het goed hier in breder verband naar te kijken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in