Nieuwe ontwikkelingen op de koffiemarkt komen boer ten goede

Als jij dit artikel wat later op de dag leest, dan heb je waarschijnlijk al meerdere kopjes koffie op. We drinken in Nederland meer koffie per persoon dan in welk ander land dan ook. Sommige statistieken wijzen uit dat we er met elkaar ruim 8,3 kilo koffie per persoon per jaar ‘doorjassen’. Toch is tegelijkertijd ook lang niet iedereen tevreden met de smaak van zijn dagelijkse bakkie troost. Daar komt binnenkort gelukkig verandering in, want er is een revolutie gaande op de koffiemarkt. Lees het verhaal van drie jonge mannen die ommekeer leiden!

Weinig echt lekkere koffie
Er zijn maar weinig winkels die echt lekkere en kwalitatieve koffie verkopen. Vaak is de koffie die jij drinkt gewoon getrokken van de meest normale koffiebonen uit de meest doorsnee plantages. Het kan wel beschreven worden als gewoon een beetje heet water dat je door een koffieapparaat door een filter vol met ‘gewone’ Arabica koffie heen laat trekken. Een simpelere manier van koffie maken is er niet.

Een echte koffie revolutie 
Nu zijn er echter een drietal jonge mannen die besloten hebben dat het ook anders kan. We hoeven in Nederland niet per se goedkope en middelmatige koffie te drinken, maar kunnen ook prima koffie kopen van goede kwaliteit. Dat kan ook nog eens duurzaam en met een verantwoord gevoel voor het klimaat en voor de planeet. Laten we ons eens verdiepen in het initiatief van Frank en Rudi, met hun bedrijf ‘The Kolektif’.

Waar het allemaal begon
Het was Frank die de ontdekking maakte dat koffie in Nederland zonder veel glans en glorie wordt gedronken. Op een van zijn reizen naar Indonesië, waar hij overigens nu woont, ontdekte hij dat de koffie aldaar heel anders smaakte. Hij maakte het zijn levensdoel om deze koffie met meer aroma en voller van smaak te vinden. Het vinden van koffie op de koffieeilanden van de ‘Gordel van Smaragd’ was niet zozeer het probleem, maar hoe kreeg hij die koffie in Nederland?

De koffie moet naar Nederland
Op deze belangrijke vraag kwam niet lang na de ontdekking een antwoord. Frank had een ontmoeting met Rudi en die was meteen enthousiast. Rudi, wiens talenten en kennis ligt op het gebied van transport en logistiek, wist ook precies hoe hij de grote balen koffiebonen naar Nederland kon krijgen. Het was dé manier om Franks heerlijke koffie naar de Nederlandse koper te krijgen en de kwaliteit van ieder bakkie op te schroeven.

Een branderij in Delfzijl 
Zowel Frank als Rudi hadden nu nog één ander probleem. Hoe zet je nu rauwe koffiebonen om in een perfect geroosterde, klaar voor de volautomatische koffiemachines van Amsterdamse cafeetjes en Utrechtse barretjes. Het antwoord kwam van Erik van Maalwerk, die in Delfzijl de perfecte koffiebranderij heeft. Je kunt meer informatie over the Kolektif lezen op de website, waar je ook precies kunt zien welke overheerlijke aroma’s er binnenkort zullen worden verkocht.

Verantwoord ondernemen
Het drietal koffieliefhebbers merkten ook op dat naast het feit dat de koffie in Nederland lekkerder moest, er ook meer energie moest worden gestoken in het duurzamer maken van de koffie-industrie. Het transporteren van koffie per vliegtuig is bijvoorbeeld erg vervuilend en ook het kappen van regenwoud om er plantages voor in de plaats te zetten. Daarbij komt ook nog dat de boeren door de groothandelaren maar nauwelijks worden betaald voor hun product.

Elke kilo een euro naar de boer
Frank, Rudi en Erik hebben besloten dat als binnenkort de verkoop van de koffie begint, dat voor elke kilo die het bedrijf verkoopt, er een euro terug zal gaan naar de boeren en hun plantages. Op die manier zal het proces van koffie maken niet alleen duurzamer verlopen, ook de lokale ondernemers en boeren met passie zullen het beter krijgen. “We geloven dat we onze liefde voor koffie kunnen combineren met zorg voor onze boeren en onze planeet”, aldus het collectief.

Probeer de koffie van ‘The Kolektif’
“We zijn er volledig van overtuigd dat de koffie-industrie aan het begin staat van een revolutie van duurzaamheid”, zegt het drietal op hun website. Binnenkort gaat de verkoop van hun koffie van start. Lijkt het jou interessant om deze overheerlijke en kwalitatieve, Indonesische koffie eens te proberen? Jij kunt een van de eerste zijn die deze overheerlijke koffie kan proeven. Vind je dit idee interessant, kijk dan snel op de pagina van the Kolektif op Facebook.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in