Boek over de Verering van de heilige Anna in Hattem

Hattemer Teun Juk is niet alleen politiek actief als CDA’er in de gemeenteraad, hij is ook een schrijver van historische boeken. Diverse uitgaven met verhalen uit het Noorden van Groningen, zoals die over het dorp en de kerk van Oldenzijl, staan op zijn naam. Op 30 oktober a.s. komt er een nieuw boek uit onder de titel Verering van de heilige Anna in Hattem. Geloof, geschiedenis en kunst in de Andreaskerk.

Juk is geïnteresseerd in geschiedenis en hij schreef verhalen over verzetstrijders en gaf  een gezicht aan de namen van personen die een struikelsteen hebben.
Voor zijn nieuwste boek is hij in de Hattemse geschiedenis van Sint Anna gedoken. Teun noemt het zelf: “Een boeiend verhaal over (middeleeuws) geloof, geschiedenis en kunst”.

Geschiedenis Andreaskerk
In het boek vertelt Teun Juk het verhaal van de oudste geschiedenis van Andreaskerk, met het accent op de uitbreiding van de kerk in 1504. In dat jaar kwam het huidige hoogkoor met de Annakapel tot stand, waarbij de hertog van Gelre en plaatselijke adellijke families een rol van betekenis speelden. Het altaar in de kapel werd op naam gesteld van de heilige Anna. De Reformatie maakte een abrupt einde aan de verering van de heilige Anna in Hattem. Bijzonder is dat in de kapel de schilderingen op de gewelven en muurschilderingen bewaard zijn gebleven. Tot op de dag van vandaag zijn daardoor de kerkheiligen Andreas en Catharina te bewonderen in de ruimte die nog steeds Annakapel heet.

Naamgeefster schuttersgilde
Al in de 15de eeuw droeg het plaatselijke schuttersgilde haar naam. In maart 2007 werd opnieuw het gilde (her)ingesteld, nadat het na 1846 in de vergetelheid was geraakt, doordat het laatste lid van dit gilde was overleden. Het gilde bestaan nu nog en draagt nog altijd de naam Sint Annagilde.
Uit de 15de eeuw is een fraai medaillon van Sint Anna bewaard gebleven. Dit is te bewonderen in het Voerman Stadsmuseum Hattem.

Beeldend kunstenaar Dick L. Baauw uit Hattem ontwierp de omslag voor het boek. Ook maakte hij een schilderkunstige verbeelding waarin het verleden met het heden wordt verbonden. Dit bijzondere werk wordt centraal opgenomen in het boek.

Voorverkoop met korting
Het boek verschijnt op 30 oktober a.s. en krijgt een omvang van bijna 100 pagina’s. De gevarieerde tekst is rijk geïllustreerd met ruim 80 documenten en (oude) foto’s. De tekst is prettig leesbaar en bovendien goed gedocumenteerd. Teun Juk: “Daarnaast ben ik blij met de hulp van Heemkunde Hattem bij het aanvragen van subsidies en de mogelijkheid een flyer op te laten nemen in hun periodiek”.
Tot en met 1 oktober 2021 geldt een intekenprijs van € 10,95. Daarna is het boek te koop voor € 15,00. Teun Juk: “Wanneer u nu intekent, bent u er zeker van een exemplaar tegen intekenprijs te ontvangen. Reserveren is voor mij belangrijk in verband met het bepalen van de oplage. Het zou jammer zijn om achteraf mensen te moeten teleurstellen”.

Binnenkort komt er een advertentie in De Hattemer met de voorverkoop-aanbieding en huis-aan-huis wordt een flyer bezorgd. Belangstellenden die nu al willen bestellen, kunnen een briefje of e-mail sturen naar Teun Juk, de Dommel 11, 8051 TA Hattem, t.juk@solcon.nl Zij krijgen dan de brochure van het boek met een bestelbon toegezonden. Het boek is ook rechtstreeks digitaal te bestellen op www.uitgavennoordgroningen.nl.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in