Hattem is weer een plek rijker waar je kunt genieten van diverse lekkernijen, zoals een ambachtelijk ijsje of van een vers gemaakte stroopwafel. Anne de Glint is op tijd klaar met zijn team voordat het oranjefeest, maar ook het zomergewoel losbarst.
Voordat de ijszaak Spaetels & Co aan de Markt open kon – op de plek waar al een ijszaak zat – heeft De Glint eerst Hattem verkend. ‘Wat is de kracht van Hattem en hoe kunnen wij daar aan bijdragen voor haar bewoners én voor al de bezoekers die zomer en winter komen.’
Hattem staat bij vriendinnengroepen en familie-uitjes op het verlanglijstje van een dagje uit. Je kunt er shoppen, er zijn ambachtelijke winkels met mooie producten en het is er goed eten en drinken.
De Glint heeft ook een onderneming in Nunspeet en ook hier wordt het ambachtelijke ijs bereid in eigen ijskeuken. Het bedrijf is zeventien jaar geleden in het centrum begonnen als ijssalon, maar inmiddels drie jaar geleden omgebouwd tot een familierestaurant en ijssalon.
Daarnaast is het restaurant – uniek voor een centrumlocatie – voorzien van een speelruimte van ca 100 m2 waar de kinderen kunnen spelen.
Banaan is banaan
‘Smaken verschillen, maar bij ijs is het belangrijk dat je goede producten gebruikt. De basis is een Italiaans recept: een heerlijke romige basis. Het sorbetijs wordt daadwerkelijk van vers fruit gemaakt. Daarnaast worden er bij het ijs-maken geen kleurstoffen toegepast. Om een leuk voorbeeld te geven: Bananen-ijs lijkt hier op de binnenkant van banaan. Mensen kijken altijd een beetje verbaast, want een banaan is toch geel!? Echter is een banaan van binnen natuurlijk niet geel. Ons ijs word dus gemaakt van banaan, zonder kleurstoffen. Mensen kunnen dit altijd erg waarderen.
Ik durf wel te zeggen, dat we echt het beste van het beste hebben. Vanille is echt vanille. En banaan echt banaan.’
Hattemse ambacht
Wat anders dan bij de voorganger aan de Markt is, is het brede aanbod. Naast ijs, worden er stroopwafels verkocht. De bekende appeltaart staat klaar en er zijn zitjes om koffie of thee te drinken. Het toont als een luxe café, een ijs-café.
De stroopwafel met allerlei dips, naast ijs de tweede trekker van de zaak, is een knipoog naar het oer-Hollandse, evenals de cadeaus die er te koop zijn. ‘Wat past er bij Hattem, als oude Hanze-stad? Een gelegenheid met een ambachtelijke uitstraling. Zo hebben we de zaak ingericht met onze producten.’
Jullie hebben het Spaetels & Co genoemd, met een verwijzing naar Daendels. De naam is zelfs in het handschrift van Daendels vormgegeven. Maar wie is Co?
Marianne Holstege, die de dagelijkse leiding heeft, schiet in de lach. ‘Dat is het team van zeventien mensen. Met elkaar runnen we de zaak, samen met Ruben Zoet, die zorgt voor inkoop e.d. We zijn elke dag van 12-20 uur open, in mei en juni tot 21 uur, in juli en augustus tot 22 uur, en sowieso elk weekend tot 22 uur.’
De Glint: ‘Of er hierna weer een zaak bijkomt, dat weet ik niet. Daar ben ik niet mee bezig. Al is Spaetels & Co wel een bedrijf waar ik super enthousiast over ben. Vooralsnog geniet ik van dit moment. De komende tijd zijn er allerlei openingsacties, omdat we op deze plek Spaetels & Co hebben geopend.’