Matangi Quartet treedt op in Hattem

Bij de Kunstkring Hattem in de Marke geeft het vermaarde ‘Matangi Quartet’ op 9 april een concert.

Het Matangi Quartet bestaat uit Maria-Paula Majoor (viool), Daniel Torrico Menacho (viool),
Karsten Kleijer (altviool) en Arno van der Vuurst (cello). Op het programma staat ‘Die Sieben Letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, opus 51’ van Joseph Haydn. Heel toepasselijk zo vlak voor Pasen. Dit concert zal zonder pauze worden uitgevoerd.

Reserveren
Het concert van zaterdag 9 april begint om 20.15 uur in mfc de Marke. De toegangsprijs is
€ 22,-. Jongeren tot 18 jaar en studenten betalen slechts € 7,- . Kaarten kun uitsluitend bestellen op www.kunstkringhattem.nl 


Wat is een grotere uitdaging dan de ‘Die sieben letzten Worte’, de zeven laatste zinnen die Jezus aan het kruis gesproken heeft, vorm te geven en voelbaar te maken met muziek? De meest beladen tekst ter wereld te laten horen, te laten voelen, te verwoorden zonder tekst.

Haydn deed dat in het jaar 1787 met deze 7 strijkkwartetten en dat is meer dan gelukt. Deze 7 Sonates voor strijkkwartet met hun verhalende karakter doen echt iets met je. De langzame tempi van de dramatische opening, alle 7 delen en ook de lengte van het stuk brengen je in een bijna trans-achtige staat; een uur lang adagio’s met zoveel verschillende sferen en gevoelens en dan ineens die bombastische en schokkende aardbeving (Terremoto) van slechts 2 minuten aan het einde.

Het is een concentratieslag voor de vier musici die gestalte moeten geven aan een ‘rollercoaster’ van heftige gevoelens als wanhoop, pijn, vergeving, hoop, berusting en sterven. Van alle versies die er bestaan van dit stuk is de vorm van het strijkkwartet het meest bekend en populair geworden. Mogelijk omdat de intimiteit van deze vorm het beste samenvalt met zoiets als vier mensen die in gebed verenigd zijn.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in