Boekpresentatie Jaap Nieuwenhuis in Voerman Stadsmuseum Hattem

In het Voerman Stadsmuseum Hattem is zaterdag 26 februari het boek ‘Jaap Nieuwenhuis stillevens in aquarel’ gepresenteerd. Dit boek geeft een beeld van de stillevens in aquarelverf die de kunstenaar de afgelopen twintig jaar heeft gemaakt. In het Hattemse museum is momenteel ook de tentoonstelling ‘De dingen dichtbij’ met werk van Jaap Nieuwenhuis te bekijken, die inzoomt op dezelfde periode. Tentoonstelling en boek versterken elkaar en brengen samen de bijzondere kunst van Jaap Nieuwenhuis voor het voetlicht.

Museumdirecteur Daphne Maas bracht tijdens de presentatie de heuglijke aanleiding tot deze uitgave nog eens in herinnering. Het boek is namelijk verschenen ter gelegenheid van de 95e verjaardag van de Deventer kunstenaar, die 16 februari deze mijlpaal bereikte. Hij was zaterdag met zijn echtgenote Betsy aanwezig.
Dat gold eveneens voor Betty van Bree en Niels van Maalen, die bij de verschijning van ‘Jaap Nieuwenhuis stillevens in aquarel’ een sleutelrol vervulden. Van Bree tekende voor het ontwerp van de uitgave en staat voortdurend in nauw contact met Jaap Nieuwenhuis en Betsy.

Rijksmuseum
Niels van Maalen nam de tekst van het boek voor zijn rekening. Hij is conservator 20e en 21e eeuwse prenten en tekeningen bij het Rijksmuseum, dat al de nodige werken van Jaap Nieuwenhuis heeft verworven.
Van Maalen onderstreepte hoe bijzonder het werk van de kunstenaar uit Deventer is: ‘Het verhaal is eigenlijk dat je nog steeds beter wordt. Dat blijft me verbazen’. Daarbij merkte Van Maalen op dat Nieuwenhuis de aquareltechniek toepast en toch met veel oog voor detail werkt: ‘Hij maakt het zich niet gemakkelijk. Jaap Nieuwenhuis combineert tijdens zijn werk geduld, aandacht en concentratie. Een zeldzame combinatie in een tijd dat heel veel andere dingen onze aandacht vragen. Deze tijd waarin onze concentratie voortdurend gefragmenteerd wordt’.

Expositie
‘Jaap Nieuwenhuis stillevens in aquarel’ is vanaf heden voor 25 euro in de winkel van het museum verkrijgbaar en daarnaast bij andere kanalen voor boekenverkoop. Het museum heeft de tentoonstelling ‘De dingen dichtbij’ overigens verlengd. Deze expositie is tot 15 augustus te bezoeken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in