Informatieavond springterrein 4 september (rectificatie)

Defensie houdt op woensdagavond 4 september een informatieavond over een mogelijk toekomstig springterrein in het Zwolse Bos/Petrea.
De bijeenkomst is in de Johanneskerk in Heerde (en dus niet in Wapenveld zoals eerder gemeld). Het begint om 19.30 uur, met een inloop vanaf 19.00 uur.

Hoe het begon
De Russische inval in de Oekraïne is voor Defensie aanleiding om de krijgsmacht te versterken en het mogelijk te maken dat er meer geoefend kan worden. Daarvoor is eerder dit jaar de nota Ruimte voor Defensie uitgebracht. Op 16 juni werden in Apeldoorn de gevolgen voor de provincie Gelderland gepresenteerd. Defensie verraste daar vriend en vijand met het in beeld brengen van zeven locaties om een nieuw springterrein te realiseren. Eén van locaties die hiervoor werd benoemd is het Zwolse Bos/Petrea.
Vrij snel na dat dit bekend werd, is er overleg geweest tussen Kees Baumann (eigenaar camping Bankenburg), de bewoners Hoornerveen en Dorpsraad Wapenveld. Dat heeft geleid tot overleg met college van B&W en de gemeenteraad en ook is het initiatief genomen voor oprichting van een actiecomité Explosievrij Heerde en de stichting Explosievrije Kop van de Veluwe. Meteen is ook een petitie gestart, die is inmiddels door 7.500 mensen getekend. Ook de gemeenteraad van Heerde en andere gemeenten op de Noord-Veluwe hebben zich inmiddels uitgesproken tegen het springterrein.

‘De Dorpsraad begrijpt dat gezien de ontwikkelingen op het wereldtoneel, Defensie zich moet versterken. Dat neemt niet weg dat er wel een eerlijke afweging verwacht mag worden en dat de Dorpsraad daarin de belangen van Wapenveld en haar inwoners wil behartigen’, aldus Renée Cornelis, Jan Nitrauw, Robin Visser, Gerald Wagenaar, Jolanda Pierik, Hettie Schoonhoven en Stefan van der Wal in hun Infobulletin.

Vragen
Op dit moment heeft de Dorpsraad de volgende vragen gesteld aan de gemeente Heerde en aan Defensie:
− Het springterrein is gesitueerd in de ecologische verbindingszone Hattemer Poort. Een
belangrijk uitgangspunt hiervan is de verbinding van de droge natuur op de Veluwe met de
natte natuur van de IJsselvallei. Kan Defensie uitleggen wat de vestiging van het springterrein voor gevolgen heeft voor deze doelstelling?
− Heeft Defensie zicht op de kapitaalvernietiging van ecologische verbindingszone Hattemer Poort bij afsluiten van het terrein?
− Heeft Defensie inzicht en kan ze die delen over de impact van de mogelijk realisering van een springterrein op de maatschappelijke welvaart van deze regio?
− Waarom ontbreekt bij de te onderzoeken thema’s het onderwerp gezondheid en onderzoek van bijvoorbeeld GGD naar gezondheidseffecten?
− Heeft Defensie in beeld gebracht tot welke veranderingen de realisering van een springterrein zal leiden met betrekking tot het recreatiegedrag van inwoners en toeristen en wat dat voor gevolgen zal hebben voor de toeristische sector?
− Is Defensie bereidt om een maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) te maken waarin de gevolgen voor de toeristische sector zijn verwerkt? Denk daarbij ook aan het vergunbare vakantiepark Natuur Resort Petrea.
− Volgens luitenant-kolonel Edgar-Allen van Berkel in een interview in het Brabants Dagblad van 26 april 2024 is er in Reek nog voldoende ruimte om aan de ruimte behoefte van Defensie te voldoen. Is het dan alleen maar een aanname dat Reek onvoldoende capaciteit heeft zoals Defensie in de presentatie over de ruimtebehoefte in Gelderland stelt? Welk onderzoek ligt er ten grondslag aan de stelling dat de capaciteit in Reek onvoldoende is? Of is de vergunning van Reek onvoldoende en wil men met nog zwaardere explosieven kunnen werken?
− Welke data zijn gebruikt om te bepalen dat er 177 woningen in de gemeente Heerde binnen een straal van 800 meter liggen? Zijn hierin ook bestaande en toekomstige (vakantie)woningen bij inbegrepen?
− Kan Defensie uitleggen wat er verstaan wordt onder ‘uitbreiding van het onderzoek naar het aspect trillingen? Worden daar ook effecten op viaduct en ecoduct A50, de
watertransportleidingen tussen Epe en het reinwaterreservoir van Vitens in Wapenveld, de
gastransportleiding tussen Wapenveld en Wezep en de vuilstort Molenweg betrokken?
We kunnen hier nog wel melden dat waterleidingbedrijf Vitens na vragen van de Dorpsraad heeft aangegeven dat vooraf bekeken moet worden welke uitwerking zware explosieven hebben op de watertransportleidingen en het waterreservoir in het gebied. Naar effecten op de vuilstort zal de eigenaar zelf onderzoek moeten laten doen. De vraag is hier of de kans aanwezig is dat door de trillingen kankerverwekkende stoffen als fenol, benzeen en tolueen in het grondwater terecht kunnen komen.

Standpunt gemeente Heerde
Het college van Heerde heeft vanaf het moment dat de plannen bekend zijn, aangegeven hier niet achter te staan. ‘Een deel van het Zwolse bos in Wapenveld wordt als mogelijke locatie voor een nieuw springterrein (een terrein waar wordt geoefend met explosieven) onderzocht. We begrijpen dat het ministerie van Defensie ruimte nodig heeft om te oefenen, maar dit natuurgebied is een belangrijk recreatiegebied voor Heerde en de noordelijke Veluwe. Een springterrein past ook zeker niet in onze recent vastgestelde omgevingsvisie. We hebben dit bij het ministerie van Defensie aangegeven’, aldus de gemeente op haar website.

Ook de gemeenteraad van Heerde vindt een eventueel springterrein in Wapenveld onwenselijk en geeft aan dat gemeente Heerde al voldoende geluidsoverlast heeft van het nabijgelegen ASK terrein.

Vooraf aanmelden
De Dorpsraad van Wapenveld is verbaasd over de opzet van aanmelden voor deelname vooraf. ‘Na signalen over gebrek aan ruimte op een eerder beoogde locatie, hebben wij de suggestie gedaan om in overleg met Oranjevereniging Maxima een grote tent in het Stationspark te plaatsen. Het is immers te verwachten dat er sprake zal zijn van een grote regionale belangstelling voor deze bijeenkomst. Deze suggestie is echter niet overgenomen.’

Meedoen
De Dorpsraad roept een ieder op om de stem te laten horen:
− teken hier de petitie
− kom 4 september en geef u hier op (Om deze avond bij te wonen moet u zich aanmelden via de site van de gemeente Heerde.)
Deel de petitie ook op sociale media en met uw netwerken!
Mocht u aanvullende vragen hebben, dan kunt u die tot uiterlijk 29 augustus stellen via
dorpsraadwapenveld@gmail.com of rechtstreeks aan gemeente Heerde via participatie@heerde.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in