Grondwater? Da’s best lekker…

Een deel van ons Hattems drinkwater is afkomstig uit de bodem van de Veluwe. In de omgeving van Epe ligt de drinkwatervoorziening van Vitens, leverancier van drinkwater. Sinds 1954 wordt er in Epe drinkwater gemaakt van grondwater. Niet alleen Hattem, maar ook andere gemeenten (o.a. Epe en Heerde, en gedeelten van de gemeenten Voorst, Nunspeet, Elburg en Zutphen) maken gebruik van dit drinkwater.

Oppompen, maar ook aanvullen
Jaarlijks wordt er zo’n 6 miljoen kubieke meter uit de bodem gehaald. Het water wordt opgepompt van een diepte variërend tussen de 26 en 82 meter onder maaiveld. Het opgepompte water is erg schoon, maar is ook erg zuur. Daarom wordt er wat kalk aan het water toegevoegd.
Door de waterwinning in dit gebied bij Epe was de grondwaterstand gedaald en is er verdroging ontstaan. Vitens heeft daarom de plicht om oppervlaktewater van elders te infiltreren en werkt hiervoor samen met de provincie. Jaarlijks wordt nu maximaal 6 miljoen kubieke meter schoon water van goede kwaliteit uit de Klaarbeek en de Grift gepompt. Dit water wordt via een transportleiding van 8,5 kilometer naar de speciaal daarvoor aangelegde infiltratievijvers aan de Dellenweg gepompt. Na infiltratie en zuivering door de bodem kan het weer opgepompt worden voor drinkwater.

Vitens verduurzaamd
Monteurs van drinkwaterbedrijf Vitens rijden sinds deze maand in een elektrische werkbus. Vrijdag 18 augustus nam Vitens de eerste drie elektrische werkbussen in ontvangst. “Dit is echt een mijlpaal, die goed past binnen onze ambitie: elke druppel duurzaam in 2030”, aldus Vitens-directeur Jelle Hannema.

Foto: Vitens

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in