Een dankjewel voor Gerard van der Worp, Chris Morssink én hun partners – lintjesregen in Hattem

Op vrijdag 26 april werden in het stadhuis Chris Morssink en Gerard van der Worp benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Marleen Sanderse reikte de bij deze onderscheiding behorende versierselen uit.

Voordat de ceremonie begon vroeg RTV Hattem aan het echtpaar Morssink: Waarom bent u hier? ‘Omdat er iemand een lintje krijgt’, antwoordde meneer. 

Beide heren waren compleet beduusd. Opeens stonden zij in het middelpunt. Ze waren onder voorwendselen naar het stadhuis gelokt. Toen het moment daar was, moesten hun partners als vanzelfsprekend naast hun zijn. ‘Achter elk lintje staat iemand,’ zo zei de burgemeester. Daarom kregen achtereenvolgens mevrouw Van der Worp en mevrouw Morssink een prachtig feestelijk boeket.

Met het hart op de juiste plaats
‘Het is vandaag een stralende dag die in het teken staat van jullie. Laat het over je heenkomen. Jullie zijn mensen met het hart op de juiste plaats. Vandaag vieren we dat we mensen in Hattem hebben wonen die heel veel voor Hattem betekenen.’ Tegen Gerard van de Worp zei de burgemeester: ‘U bent de gedroomde vrijwilliger, zo lees ik in het verzoek van o.a. uw zoon Herald om u te onderscheiden. De bewoners van de Bongerd kijken uit naar uw komst als u daar de maaltijden bezorgd.’ Dochter Annemarie Brem gaf aansluitend de onderscheiding een persoonlijk tintje: ‘Je doet heel veel voor ons allemaal, ook dat verdient een lintje. We zijn supertrots.’

De burgemeester nodigde ook Chris Morssink uit om naast haar te gaan staan. ‘Ik neem haar gelijk mee’, waarna hij samen met zijn vrouw naar voren liep. ‘U vindt het spannend he.’ ‘Ik vind het heel spannend. Het is in de belangstelling staan, dat moet niet.’ ‘Het moet niet, maar het mag wel. Het is een indrukwekkende lijst van verenigingen en stichtingen waar u bij betrokken bent geweest of nog ben, met daarnaast sinds 2013 mantelzorger voor uw vrouw,’ aldus de burgemeester. De gedecoreerde bedankte na hét moment iedereen ‘maar in het bijzonder zij die naast mij staat. Alles was niet mogelijk geweest zonder haar. Zij deelt absoluut in deze oorkonde.’

‘Ik heb het van geen vreemde’
Zoon Dennis Morssink, de aanvrager, bedankte de gemeente Hattem voor de kans dat zijn vader op deze wijze kon worden bedankt voor zijn vrijwilligerswerk. Hij gaf een kijkje in de familietraditie door een foto te laten zien van zijn opa met een lintje. ‘Jarenlang keek ik naar deze foto van mijn opa, jouw vader. Ik heb hem vanmorgen even meegepikt uit jullie huis. Ik realiseerde me niet, dat ik door jou en hem ben geïnspireerd totdat (zoon) Yannick 1,5 jaar geleden een hand op mijn schouder legde, nadat ik hem had gecomplimenteerd met zijn vrijwilligerswerk. “Maar dat heb ik van geen vreemde,” zei hij. Wacht even, dacht ik, ik ook niet.
Ik wil je bedanken wat jij doet voor deze mooie stad. Ik las ergens: Vrijwilligers worden niet betaald, niet omdat ze waardeloos zijn maar omdat ze onbetaalbaar zijn.
Mijn bewondering gaat uit naar mijn moeder en naar al die mensen die al die tijd in de schaduw staan, de mensen áchter de vrijwilligers.
Lieve pa en ma, ik hou van jullie. Geniet van deze mooie dag.’

Aubade-groet
Op Koningsdag na de aubade, die om 9.00 uur begint, is er gelegenheid om de gedecoreerden Gerard van der Worp en Thoby Liefers te feliciteren. Liefers is 20 april gedecoreerd. Chris Morssink is daar helaas niet bij, want vanmiddag begint zijn vakantie.

Over de gedecoreerden
Chris (Christiaan Hendrik) Morssink (1946) heeft lange tijd veel verschillende vrijwilligersfuncties bekleed. Alles bij elkaar gaat dat inmiddels richting de 100 jaar aan vrijwilligerswerk. Zo was hij jarenlang als bestuurslid actief binnen de Kanarie- en Vogelvereniging Hattem. Morssink was eveneens lange tijd penningmeester van sporthal De Daendelshal, tot de overgang naar het nieuwe MFC de Marke. Ook voetvalvereniging Hatto Heim, het Voerman Stads Museum, zwembad de Watermulder, de eerste kinderopvang van Hattem en Sociaal Cultureel Werk Hattem konden jarenlang op zijn vrijwillige inzet rekenen. Ook voor Ouderenbond ANBO en Heemkunde Hattem zette hij zich belangeloos in. Geloofsgemeenschap Vrijzinnigen Hattem spande de kroon: hiervoor was de heer Morssink 25 jaar lang actief. En nu nog steeds doet Morssink vrijwilligerswerk: vanaf 2006 is hij vrijwilliger bij Biljartvereniging DOS Hattem.  

Gerard van der Worp (1943) heeft al met al inmiddels ruim 100 jaar vrijwilligerswerk op de teller staan. Hij is al 49 jaar vrijwilliger bij Stichting D`Olde Dreideuze. Van der Worp heeft voor D’ Olde Dreideuze veel oud beeldmateriaal van Hattem opgespoord, verzameld, aangekocht, gemonteerd en gedigitaliseerd. Dit wordt vertoond bij onder andere MFC de Marke en bij zorg- en wooncentra. Hiernaast zet Van der Worp zich al 41 jaar belangeloos in voor de Protestantse Gemeente Hattem en haar rechtsvoorganger. Sinds 2013 brengt hij bovendien bij woonzorgcentrum IJsselheem De Bongerd maaltijden rond. 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in