Verklaring gemeente Hattem naar aanleiding van de inval van Rusland in Oekraïne

Met ongeloof en ontzetting hebben we kennis genomen van de gebeurtenissen deze week in Oekraïne. Terwijl wij ons opmaken voor nieuwe vrije verkiezingen, is Rusland met grof geweld Oekraïne binnengevallen.

Een onafhankelijk Europees land met een democratisch gekozen parlement wordt bestookt met geweren, kanonnen en raketten. President Poetin heeft met deze aanval niet alleen eerder gemaakte afspraken en beloften geschonden, maar ook het volkenrecht met voeten getreden. We veroordelen scherp wat de Russische machthebbers deze week hebben ontketend.

Duizenden militairen zijn inmiddels gewond geraakt of gedood bij beschietingen en explosies. Tienduizenden mensen zijn inmiddels hun dorp of stad ontvlucht. De beelden op televisie en foto’s roepen herinneringen op aan tijden waarvan we dachten dat ze niet meer zouden terugkeren.

We hopen dat de Russische machthebbers tot bezinning komen en deze oorlog met onmiddellijke ingang beëindigen. We hopen dat niet het geweld maar de democratie in Oekraïne zal zegevieren. We leven mee met het volk van Oekraïne en allen die met gevaar voor eigen leven tegen deze oorlog protesteren.

Namens
het college van Burgemeester & Wethouders en de gemeenteraad van Hattem

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in