Dit unieke landgoed is een verborgen parel op de Veluwe

Inwoners van ’t Harde kennen landgoed Zwaluwenburg wel. Op zaterdagochtend komen ze hier om de hond uit te laten, te mountainbiken of om kloot te schieten. Boswachter Roy Mes van Geldersch Landschap en Kasteelen vindt dat het landgoed meer bekendheid verdient.

“Hier zie je de overgang tussen de oevers van de Zuiderzee en de droge gronden die typerend zijn voor de Veluwe.” René Arendsen van het platform Ridders van Gelre maakte deze podcast met boswachter Roy tijdens een wandeling over landgoed Zwaluwenburg.

Kasteel uit de achttiende eeuw
De parkeerplaats aan de Eperweg is groot genoeg voor een flink aantal bezoekers. Via nieuwe kronkelende zandpaden kunnen wandelaars het landgoed verkennen. Omdat er nog geen blad aan de bomen zit, vangen we in de verte een glimp op van het landhuis Zwaluwenburg. Het is een bijzonder kasteel uit de achttiende eeuw dat gebouwd is op de resten van een middeleeuwse burcht. De Zwaluwenburg staat in een slotgracht en is alleen te bereiken via een brug die vanmorgen bedekt is met een wit laagje ijs.

Tuinen van A. Vogel
Landgoed Zwaluwenburg is wellicht het meest bekend van de tuinen van A. Vogel. De Zwitserse natuurgeneesmiddelenproducent verbouwt een groot deel van de planten en kruiden op het Veluwse landgoed. Op dit moment staan de akkers er troosteloos bij. In de lente trekken de tuinen veel bezoekers. Het bedrijf bouwt een nieuw informatiecentrum dat aan het einde van het jaar klaar moet zijn.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in