Nergens in Gelderland zijn zo veel vrijwilligers als in Hattem

Een handje helpen bij de lokale sportvereniging, in het kerkbestuur of op de school van de kinderen: een kwart van de Nederlanders doet aan vrijwilligerswerk. Hattem is dé vrijwilligersgemeente van onze provincie, blijkt uit de meest recente Gezondheidsmonitor.

In het enquête-onderzoek van de GGD’s, het RIVM en het CBS, dat in 2020 werd gedaan onder meer dan een half miljoen Nederlanders, kregen mensen de vraag of zij zich als vrijwilliger inzetten. In Hattem antwoordde 41,2 procent van de ondervraagden bevestigend. Dat is het hoogste percentage in de provincie.

Ook in Barneveld (39,9 procent), Berkelland (39,6 procent) en Elburg (39,5 procent) is het percentage inwoners dat tijd vrijmaakt om vrijwilligerswerk te doen hoog.
In Arnhem (20,6 procent) en Tiel (21,1 procent) ligt dat percentage het laagst en doet ongeveer één op de vijf inwoners aan vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk wordt in het onderzoek beschreven als ‘werk in georganiseerd verband dat onbetaald wordt uitgevoerd’, zoals op school, bij een kerkbestuur of een sportvereniging. Mensen konden daarop antwoorden met ‘ja’ of met ‘nee’. Van alle gemeenten komen Vlieland, Schiermonnikoog, Tubbergen en Urk naar voren als plekken waar veel inwoners aan vrijwilligerswerk doen. In de gemeente Kerkrade, in Almere en in Diemen ligt het percentage inwoners met vrijwilligerswerk het laagst.

Bericht ism mediapartner Omroep Gelderland

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in