Gelderse molendag: 150 molens in Gelderland zetten hun deuren open

Op zaterdag 4 november is het Gelderse molendag. Daarom zetten zoveel mogelijk Gelderse molens hun deuren open om bezoek te ontvangen. Ook worden er op diverse molens activiteiten georganiseerd. De Fortuin en de molenwinkel zijn open van 10.00 tot 16.30 uur. Bij voldoende wind wordt er gemalen.

Nationale betekenis molens
De molenaars en vrijwilligers ontvangen u met open armen op deze feestelijke dag. Bezoekers krijgen een rondleiding met enthousiaste uitleg over de molen en de historie. Wat heeft er nu eigenlijk voor gezorgd dat de molen is uitgegroeid tot ons nationale symbool? En waar werden de molens allemaal voor gebruikt?
Natuurlijk voor het vermalen van graan voor ons brood, maar de molens pompten ook het land droog, zaagden het hout voor de scheepsbouw, sloegen olie uit zaden en nog veel meer. Hier kan de molenaar alles over vertellen.

Vol in bedrijf
Op deze molendag valt voor jong en oud van alles te beleven en te zien. Bij een harde wind kunnen de wieken draaien met een snelheid van meer dan 100 km per uur. En het draaien van de houten raderen die puur op kracht van de wind of het water worden aangedreven is al een belevenis op zich. Het is daarnaast mooi om te zien dat een molen geen batterijen of stekker heeft en al eeuwenlang op dezelfde duurzame manier functioneert.
Hoe ingenieus dat in elkaar steekt legt de molenaar u graag uit.
Veel molens verkopen diverse ambachtelijke brood- en bakmixen en organiseren speciaal voor de Gelderse molendag extra activiteiten.

De meeste molens in Gelderland draaien wekelijks en zijn dan ook meestal open voor bezoek. Loop daarom gerust eens binnen bij een molen in uw buurt als u de wieken ziet draaien.
Meer weten of interesse om vrijwilliger of molenaar te worden? Kijk voor meer informatie op: www.gildevanmolenaars.nl

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in